Hoće li Ukrajina ostati hladna na latentne prijetnje EU i osuditi Timošenko?

UKRAJINSKI tužitelji zatražili su od suda da bivšu premijerku Juliju Timošenko osudi na sedam godina zatvora zbog štetnog plinskog ugovora s Rusijom.

Ona je optužena za prekoračenje ovlasti tijekom pregovaranja o ugovoru sklopljenom 2009. godine, za kojeg kritičari tvrde da ne ide u prilog Ukrajini.

Timošenko je i danas na nastavku procesa negirala optužbe i kazala kako je riječ o "apsurdnoj predstavi" i politički montiranom procesu. Pritom je njen prst evidentno usmjeren ka bivšem predsjedniku Juščenku koji je svjedočio protiv nje, ali i aktualnom Janukoviču za kojeg smatra da stoji iza procesa.

Takvog su mišljenja i SAD te Europska unija, koji od Ukrajine zahtijevaju odbacivanje tužbe, sumnjajući u legitimnost suđenja. "Ukoliko se ovaj problem ne riješi i Timošenko zaista završi u zatvoru, to će biti problematično", zaprijetio je europski povjerenik za proširenje Stefan Fule prilikom posjeta Ukrajini.

U međuvremenu je trenutni ukrajinski premijer Mykola Azarov kazao kako je Rusija pristala na reviziju spornog plinskog ugovora, ali su iz Gazproma poručili da novi dogovor još nije uspostavljen.

Pročitajte više