Hoćete li pušiti kada za četiri godine kutija cigareta bude 50 posto skuplja?

U SLUČAJU da hrvatska Vlada prihvati nove smjernice Europske unije za povećanje poreza na cigarete, cijena kutije za četiri godine mogla bi se povećati za dodatnih 50 posto.

Nova politika trošarina EU-a kaže kako bi porez na tisuću komada cigareta 2014. godine trebao iznositi 90 eura, dok sada iznosi 64 eura. U Hrvatskoj je taj porez još i manji za dva eura od sada propisanog.

Pri svakom povećanju cijena Hrvati se okreću crnom tržištu

No, ako Vlada prihvati smjernice EU-a bez prijelaznog roka, tada će cijena kutije cigareta u nižem i srednjem segmentu drastično porasti. Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković tvrdi kako će to biti novi udar na potrošače, ali će izgubiti i državni proračun. Objašnjava kako se svakim dizanjem cijena potrošnja cigareta seli na ilegalno tržište, piše Jutarnji list.

"Vjerujem da će nakon lanjskog iskustva, kada su povećana porezna opterećenja, zbog čega je došlo do rasta cijena, Ministarstvo financija problem prepoznati te uspjeti u pregovorima s EU-om postići prijelazni period, kao što su to već učinile neke zemlje EU-a", kazao je Tomašković te dodao kako je pri prošlogodišnjem povećanju cijena cigareta legalno tržište palo za osam posto.

Čak 60 milijuna eura u inozemstvu potrošimo za cigarete

Hrvati se pri svakom povećanju cijena sve više okreću kupnji u zemljama u okruženju koje još nisu usvojile smjernice EU-a. Neslužbeni podaci govore kako Hrvati na kupnju cigareta u susjednim državama godišnje potroše oko 60 milijuna eura.

Pročitajte više