Hodak: Ivana i dijete koje je nosila ubijeni su zbog Zagorca



RODITELJI Ivane Hodak danas su na zagrebačkom Županijskom sudu dali iskaz na suđenju Mladenu Šlogaru, beskućniku kojeg se sumnjiči za ubojstvo mlade odvjetnice prije samo malo više od godinu dana.

Poznati odvjetnik Zvonimir Hodak i bivša ministrica Ljerka Mintas Hodak već su nekoliko puta u javnosti izrazili sumnju oko službene verzije događaja, po kojemu je Šlogar odgovoran za ubojstvo njihove kćeri. Šlogar je, naime, u relativno konfuznom i proturječnom iskazu priznao kako je Ivanu Hodak ubio zbog osvete Zvonimiru Hodaku. Šlogar je po vlastitim tvrdnjama na Hodaka bio ljut zato što mu prije 14 godina nije pomogao naći posao. 

"Uvjeren sam da je Ivana ubijena zbog Zagorca"Poznati odvjetnik više je puta izrazio sumnju u Šlogarov motiv, a zajedno s time i u cijelu verziju priče po kojoj mu je taj nesretnik ubio kćer. To je učinio i ovaj put.

"Mislim da je ovo ubojstvo povezano s mojom obranom generala Vladimira Zagorca i da sam znao da će mi se dogoditi to što se dogodilo, nikad ne bih prihvatio njegovo zastupanje. Da je istina da sam se Šlogaru zamjerio kako tvrdi, mogao je ubiti mene. Znao je gdje stanujem, gdje igram tenis", rekao je Hodak, te dodao kako je ubijena Ivana, dijete koje je nosila, te kako je to uništilo život njemu i njegovoj supruzi.

Odmah nakon ubojstva Ivane Hodak pojavile su se informacije da je bila trudna, ali su njen otac i majka takvu informaciju negirali. No, pola godine kasnije liječnici su potvrdili da je ipak nosila dijete, tako da je njen ubojica odnio dva života.

Ubojstvom Ivane Hodak poslana je poruka njenom ocu, ali je preko njega poslana i "poruka generalu Zagorcu, koji ima troje djece a jedno mu je oteto. I vjerujte, to sada prvi put kažem, on je tu poruku vrlo dobro shvatio", dodao je Hodak.

Ispričao je i kako Šlogaru nikad nije nudio posao, niti je bio u mogućnosti da mu posao osigura, te kako je stoga Šlogarova priča o motivu lažna. U cijelom "spektaklu" izručivanja Zagorca nitko se nije sjetio ponuditi i najmanju zaštitu njegovoj obitelji. Da je na njegov ulaz postavljen samo jedan policajac, ne bi došlo do velike tragedije, rekao je Hodak.

Ljerka Mintas Hodak dala je drugi aspekt priče, u suzama se prisjetivši tragičnog trenutka u kojemu je shvatila da je ubijena djevojka u ulazu zapravo njena kći.

Policija i tužiteljstvo uvjereni u Šlogarovu krivnju

Policija i tužiteljstvo su pak uvjereni u Šlogarovu krivnju, kao i u vjerodostojnost njegovog iskaza. Naveli su kako Šlogarov iskaz potkrepljuju i materijalni tragovi poput čahure i grickalice za nokte na kojima je otkriven njegov DNK.


S druge strane, tijekom istrage je bilo i značajnih proturječnosti. Primjerice, Šlogar je policiji rekao kako je u trgovini skupih kozmetičkih preparata neposredno prije ubojstva kupio šampon protiv prhuti, no prodavačice ga se ne sjećaju i tvrde da šampon kakav je opisao ne postoji. Osim toga, kupovina šampona netom prije ubojstva također zvuči vrlo neobično, posebno za čovjeka niskog materijalnog statusa kao Šlogarovog.

Ako Šlogar priznaje ubojstvo, a u deset drugih stvari govori očiglednu neistinu, sve ukazuje da se radi o fingiranoj priči koja treba zamutiti vodu

Na upit suca Ivana Turudića iz čega crpi saznanja da je ubojstvo povezano sa Zagorcem, Hodak je kazao da mu na to ukazuje naknadni slijed događaja, među kojima i iskaz svjedoka Mije Kovče, koji je na sudu kazao da je Zagorec znao tko stoji iza ubojstava braće Sliško te Dine Pokrovca.

Proturječnosti

Na posljednjoj sudskoj raspravi svjedočila su trojica policajaca koji su uhitili Šlogara, kao i  vlasnika sjenika u Zaprešiću, gdje je pronađen pištolj kojim je Šlogar po vlastitom priznanju s dva hica ubio Ivanu Hodak, Ta su svjedočenja bila proturječna, pa je sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić proveo sudsku rekonstrukciju na sjeniku.

Ivana Hodak ubijena je 6. listopada prošle godine u stubištu svoje zgrade u kojoj je živjela s roditeljima. Zgrada se nalazi u središtu Zagreba, nedaleko od sjedišta zagrebačke policije. Zanimljivo je napomenuti kako je nedugo prije tog ubojstva iz Austrije izručen general Vladimir Zagorec. On je prilikom izručenja poručio kako se otvara Pandorina kutija, pa su mnogi pomislili da je ubojstvo Ivane Hodak upozorenje njenom ocu, koji je branio Zagorca, ali i svim drugima upletenim u slučaj da ne govore previše. Zagorec je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Nakon ubojstva Ivane Hodak tadašnji je premijer Ivo Sanader smijenio ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića i zamijenio ga Tomislavom Karamarkom, ministricu pravosuđa Anu Lovrin i zamijenio ju Ivanom Šimonovićem, te je za ravnatelja policije postavio Vladimira Fabera. Karamarko i Šimonović su i dalje na svojim mjestima, a Faber je "promaknut" na "viši" položaj.

Pročitajte više