Homofob koji je urlao na ženu u busu kažnjen sa 6000 kn, proveo dva dana u pritvoru

Screenshot: facebook

HOMOFOBNI i transfobni izgrednik i nasilnik, koji je 10. srpnja u autobusu na relaciji Rijeka-Zagreb vulgarno vrijeđao i ponižavao putnice i putnike zbog njihova nenormativnog rodnog izražavanja i seksualne orijentacije, osuđen je na Prekršajnom sudu u Zagrebu na novčanu kaznu od 6000 kuna te je odležao dva dana u pritvoru, izvijestili su iz Zagreb Pridea.

Za verbalni i fizički nasrtaj na lezbijku na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu osuđen je na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije "za stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju (…) spolne orijentacije" (čl. 25.).

Kako podsjećaju, taj 31-godišnjak iz Zagreba nasrnuo je na osobu dok je davala iskaz tako što ju je "vrijeđao pogrdnim riječima: 'Jesi li ti isto lezbača?'" pa je još i pljunuo. Tim je postupkom, kako stoji u presudi, "povrijedio njezino dostojanstvo na temelju mržnje prema njenoj spolnoj orijentaciji". Potom je nasrnuo na nju, a njegovu namjeru da je udari spriječila je jedino prisutnost policije. Za taj prekršaj određena mu je kazna od 5000 kuna. "Nažalost, za vrijeđanje i ponižavanje druge putnice autobusu osuđen je samo za obični prekršaj protiv javnog reda i mira, na tek petstotinjak kuna. Izgrednik se odrekao prava na žalbu te je presuda pravomoćna", dodaju.

"LGBTIQ osobe žive u brutalnoj svakodnevici"

"Ovakav,  ipak dijelom pravedan ishod, bio je moguć zahvaljujući postupku mlade lezbijke, koja je prvo snimila izgred u autobusu, poslala ga Zagreb Prideu koji joj je pružao žurno pravno savjetovanje te uputio da napad valja prijaviti kao zločin iz mržnje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije. Podsjećamo da smo u priopćenju neposredno nakon događaja jasno navele da nije bila riječ o pukom remećenju javnog reda i mira već zornom svjedočanstvu o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj", kažu.

"Postupanje hrabre i odgovorne lezbijke pokazuje da je ipak ponekada moguće potaknuti hrvatske pravosudne institucije na postupanje koje u obzir uzima naše identitete i izričaje, zbog kojih smo često izložene i izloženi nasilju i napadima", kažu iz Zagreb Pridea.

"Dobro nam je poznato, na temelju desetina prijava koje smo zaprimile samo u posljednjih godinu dana na  Rozi megafon, da su slični fizički i verbalni nasrtaji vrlo učestali u Hrvatskoj. Znamo da se LGBTIQ osobe često na ulici vrijeđa pogrdnim riječima, prijeti im se pa i fizički na njih nasrće. Nažalost, zbog nepovjerenja u policiju i državno odvjetništvo, svjesne smo da su mnoge LGBTIQ osobe takva iskustva prihvatile kao dio brutalne stvarnosti, zbog čega je neprijavljivanje zločina iz mržnje u Hrvatskoj među najvišima u Europi. No posljednji slučaj iz autobusa pokazuje da je važno i potrebno svaki napad i svaku uvredu prijaviti", dodaju.

"Anti-diskriminacijske, kaznene i prekršajne zabrane i sankcije za mržnju i nasilje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za koje smo se toliko zalagale i borili u posljednjih dvadeset godina, su sada tu da ih koristimo. Zato potičemo svakog tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi Zagreb Prideu na broj telefona 091 784 6278 koji je dostupan od 0 do 24. Zagreb Pride već 10 godina ima razvijen sustav stručne podrške i savjetovanje, a prijava nasilja ili drugog oblika diskriminacije može biti i anonimna na www.rozimegafon.org", pozivaju iz Zagreb Pridea.

Što se dogodilo u autobusu?

Podsjetimo, u srpnju je u autobusu na relaciji Rijeka - Zagreb snimljen homofobni napad. Naime, muškarac je u autobusu vikao i prijetio ženi jer je, kako kažu ostali putnici, bila ošišana na ćelavo, a njegova tirada popraćena je agresivnom homofobijom.

"E, znaš kako volim tuć' pedere, znaš kako ih volim tuć'?! Ja ću ti skakat' po glavi dok ti lubanju ne smrskam", rekao je tada nepoznati muškarac na snimci. 

Muškarac je uhićen pri dolasku na Autobusni kolodvor u Zagrebu.

Pročitajte više