Honduras: 10,000 krokodila umire od gladi na imanju moćne obitelji optužene za pranje novca

Ilustracija: 123rf

VIŠE OD 10,000 krokodila umire od gladi na farmi u Hondurasu nakon što su američke vlasti zamrznule imovinu imućne i moćne obitelji pod optužbom da je prala novac za krijumčare drogom. 

Novinar AFP-a u posjetu imanju koje se rasprostire na 30 hektara u San Manuelu, u blizini grada San Pedro Sula, također je vidio kaveze sa sedam izgladnjelih lavova.

"Krokodili i lavovi umiru od gladi, i mi također, jer nismo plaćeni posljednja dva tjedna," rekao je jedan od ranika na ulazu u farmu zatraživši da ga se predstavi s pseudonimom Jose. "Već je umrlo četrdeset životinja. One su u kutijama prevezene kamionima na ukop," rekao je.

Farma je u posjedu obitelji Rosenthal, moćnog klana s interesima i vezama u politici, bankarskom sektoru, medijima, nekretninama, turizmu, stočarstvu i poljoprivredi.

Američki Treasury Department je 7. listopada započeo sa zamrzavanjem imovine 79-godišnjeg milijunaša i obiteljskog patrijarha Jaime Rosenthala, njegovog sina Yanija Rosenthala i nećaka Yankela Rosenthala pod optužbama za "pranje novca i trgovinu drogom".

Američkim tvrtkama je zabranjeno poslovanje s obitelji, što se prije svega odnosi na Banco Continental koju su lokalne vlasti odlučile likvidirati, ugašen je i dnevni list u posjedu Rosenthala.

Razbijen mit o nedodirljivosti


Američke sankcije su razbile mit o nedodirljivosti obitelji čiji su članovi u prošlosti sudjelovali u obnašanju vlasti. Jaime Rosenthal je služio kao potpredsjednik zemlje od 1986. do 1989. godine, a Yani je bio ministar od 2006. do 2009.

Pablo Dubon, dužnosnik honduraškog Instituta za očuvanje šuma (ICF), kaže da je sudbina životinja na farmi neizvjesna jer su sankcije onemogućile isplatu plaća radnicima.

Grupe za zaštitu životinja pokušavaju iznaći izvanredne mjere za njihov spas i privremenu skrb dok traže trajno rješenje. Jedna od opcija je da se od zaposlenih zatraži da rade za hranu dok se ne utvrdi zakonski status farme.

ICF je prije tjedan dana dostavio 1.5 tone pilećeg mesa ali su radnici odbili nahraniti životinje dok im se ne isplati mjesečna plaća u iznosu od 340 dolara.

"To meso ne znači puno jer krokodil dnevno pojede količinu koja odgovara polovici konja," rekao je Jose. "No, barem se nešto čini".

Prema zaposlenima, na farmi je 11,000 američkih krokodila razmještenih u 135 bazena skrivenih između korova i grmlja čiji su rast potakle nedavne kiše. Među populacijom je 60 novorođenih krokodila, a veterinarska klinika koja je brinula o zdravlju životinja više ne radi.

Trojica zaposlenih razmišlja o traženju novog posla jer nisu plaćeni nakon drugog tjedna u listopadu. Ako to učine, mještani će pohrliti na farmu i ugrabiti krokodile za hranu ili prodaju kože, piše AFP.

Pročitajte više