HONG KONG: POVUČEN KONTROVERZNI ZAKON

Protusubverzivni zakon, koji je izazvao najveću političku krizu u Hong Kongu posljednjih godina, povučen je u petak iz procedure, ali je prokineska honkonška vlada upozorila da je svejedno dužna donijeti zakon o sigurnosti. L

Povlačenje zakona najveći je ustupak vlade otkako je pola milijuna ljudi 1. srpnja u znak prosvjeda izašlo na ulice Hong Konga, strahujući da će im isti ugroziti temeljne ljudske slobode. Nenaviknuti na prosvjede takvih razmjera, čelnici u Pekingu i Hong Kongu odlučili povući zakon.

"Još ima zabrinutosti oko sadržaja toga zakona. Kako bi javnosti dali više vremena da ga shvati, povukli smo zakon", izjavio je u upravitelj Hong Konga Tung Chee-hwa.

S povlačenjem zakona, hongkonška uprava mora krenuti ispočetka i sastaviti novi nacrt zakona, baš kao što su kritičari i zahtijevali.

Tung je također izjavio da je kineska vlada odlučila povući zakon kako bi se fokusirala na ekonomiju. Naime, Peking smatra da će se političko nezadovoljstvo u Hong Kongu stišati s oporavkom ekonomije i najavila mjere koje bi trebale potaknuti gospodarski rast.

Politički analitičari, međutim, smatraju da je zakon povučen kako se ne bi dogodilo da na predstojećim izborima prokineske stranke izgube od prodemokratskih.

Iako je povukao zakon, Tung je nagalasio da je prema hongkoškom ustavu, kako su ga 1997. dogovorile Kina i Velika Britanija, vlada dužna donijeti novi zakon o sigurnosti.

(Hina) dj rb

Pročitajte više