Hongkonške bolnice pripremaju se za nove slučajeve SARS-a

HONGKONŠKE bolnice pripremaju se za moguće utrostručavanje slučajeva atipične upale pluća do kraja travnja, zahtijevajući dodatni angažman svojih zdravstvenih djelatnika koji se već tjednima bore protiv tajanstvene smrtonosne bolesti.

Dok se bolnice pripremaju za najgore, broj oboljelih od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) u svijetu stalno raste.

Kina i Kanada izvijestile su o novim smrtnim slučajevima, Singapur je objavio mjere protiv širenja epidemije, dok je Vijetnam potvrdio dva nova slučaja bolesti od koje je u svijetu umrlo gotovo 100 osoba, a više od 2.600 je zaraženo.

Predsjednik Hongkonške uprave za zdravstvo Leong Che-hung, govoreći o najgorem scenariju širenja zaraze, rekao je u nedjelju navečer da se bolnice pripremaju za do 3.000 slučajeva bolesti.

On je rekao da se očekuje kako će biti dovoljno djelatnika za taj broj oboljelih, premda bi se jedinice za intenzivnu njegu mogle naći pod velikim pritiskom.

Hongkonške vlasti priopćile su da je broj slučajeva zaraze SARS-om u Hong Kongu u nedjelju porastao na 842, dok su 22 osobe umrle od bolesti koja je, kako se vjeruje, potekla iz južne Kine.

U Singapuru je od atipične upale pluća umrlo šest osoba, dok vlasti pokušavaju zaustaviti širenje infekcije u glavnoj singapurskoj bolnici.

Potvrđeno je da je jedan liječnik Singapurske opće bolnice zaražen virusom SARS-a, a dvadeset medicinskih sestara stavljeno je u karantenu zbog sumnje da bi mogle biti zaražene.

Kanada je u nedjelju izvijestila da je i deveta osoba podlegla smrtonosnoj bolesti, dok je broj zaraženih porastao na 179.

Vijetnam je priopćio da su potvrđena četiri smrtna slučaja od SARS-a, a 64 su osobe oboljele.

Kineska državna televizija objavila je da je u Kini zaraženo 1.268 osoba, te da je ukupan broj umrlih porastao na 53.

Najveći dio osoba zaražen je u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong koja graniči s Hong Kongom.


Pročitajte više