Hoon: Britanija bolje razumije iračku opasnost od Europe

BRITANSKI ministar obrane Geoffrey Hoon kazao je u srijedu u Washingtonu da Velika Britanija bolje od ostatka Europe razumije opasnost koju predstavlja Irak te ja zato tako čvrsto uz Sjedinjene Države.

´Mislim da već dulje razumijemo opasnost od Iraka, na mnogo podrobniji način nego mnogi naši europski saveznici´, kazao je Hoon novinarima nakon susreta s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

On je rekao da britanska vlada shvaća da događaji 11. rujna 2001. pokazuju zemljama diljem svijeta potrebu da se zabrinu zbog rastuće prijetnje koju predstavljaju međunarodne terorističke skupine.

´Mi smo bili mnogo svjesniji da si ne možemo priuštiti da okrenemo leđa ovoj vrsti prijetnji´, rekao je on. ´Inače, riskiramo ponavljanje onih događaja´.

Rumsfeld je rekao da je s Hoonom razgovarao o Iraku i Sjevernoj Koreji, kao i o navodnoj audiovrpci Osame bin Ladena koju je katarska televizija al-Jazeera emitirala u utorak.

Rumsfeld je rekao da su takve poruke ranije prethodile terorističkim napadima.

´Da li će ih biti sada ne zna se´, rekao je on. ´Ali mislim da je to jasan napor da se dobije potpora za al Qaedu, nastojanje da se dođe do novih pripadnika i financijske potpore.´

Hoon je kazao da poruka jasno pokazuje vezu između Iraka i terorista, koju je Irak uporno nijekao.

´Bin Laden iznosi pojedinosti veze između svojih aktivnosti i aktivnosti al Qaede i Iraka´, rekao je britanski ministar. ´On je to kazao, ne mi´.

Glede krize u NATO-u Hoon je rekao kako je britanska vlada ´razočarana´ što Francuska, Njemačka i Belgija blokiraju planove za zaštitu Turske u slučaju rata s Irakom.

On je također rekao da Velika Britanija zagovara drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a prije otpočinjanja neprijateljstava zbog iračkog odbijanja da se razoruža, ali je također ukazao da se njegova vlada neće ustručavati od vojne akcije ako bude potrebna.

´Jasno smo rekli da ako ta druga rezolucija bude nerazumno blokirana u Vijeću sigurnosti, da ćemo tada poduzeti akciju koju smo već poduzeli na Kosovu, gdje nismo imali određenu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a´, rekao je Hoon.

Pročitajte više