Hoon u Zagrebu: Gotovinu uhititi što prije

BRITANSKI ministar obrane Geoffrey Hoon pozvao je u utorak u Zagrebu najviše hrvatske dužnosnike da što prije ispune jedan od glavnih uvjeta za hrvatski pristup Europskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO) - uhićenje odbjeglog generala i haškog optuženika Ante Gotovine.

Hoon je službenom Zagrebu prenio zabrinutost EU-a i NATO-a zbog posljednjeg izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, u kojemu ona zamjera hrvatskim vlastima što nisu uhitile Gotovinu, koji je u bijegu od 2001. godine.

"Od Hrvatske se očekuju konkretni potezi i jasne akcije već idućih tjedana kako bi otklonila i tu zapreku", istaknuo je britanski ministar, koji se tijekom poludnevnog boravka u Hrvatskoj sastao s Predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

Upitan postoji li mogućnost da njegova zemlja blokira određivanje datuma početka pregovora s Hrvatskom o pristupanju EU-u, Hoon je odgovorio da "to pitanje ostavlja za 17. prosinca", kada će se održati summit EU u Bruxellesu.

Čelnici EU-a tada bi trebali odrediti datum početka pristupnih pregovora, a hrvatski dužnosnici nadaju se da će da će to biti početkom 2005. godine.

"Vrlo je važno da postoji puna suradnja s ICTY-jem i s Carlom Del Ponte te da oni koji su optuženi budu izručeni u Den Haag", istaknuo je Hoon i dodao vlastito uvjerenje "da će Hrvatska osigurati tu suradnju".

Upitan na tiskovnoj konferenciji ulaže li međunarodna zajednica ikakve napore da locira i uhvati odbjeglog hrvatskog generala Antu Gotovinu, koji osim hrvatskog, ima i državljanstvo EU-a, Hoon je priznao da bi to trebao biti međunarodni napor i da će europske zemlje pružiti određenu pomoć u tome.

Hoon je ocijenio da je Hrvatska ispunjavanjem ostalih uvjeta najbliža ulasku u NATO i EU u odnosu na ostale kandidate u regiji, pozdravio dobru bilateralnu suradnju dviju zemalja i pozitivno se izrazio o provedbi reformi u hrvatskom obrambenom sustavu.

Nakon posjeta Zagrebu, britanski ministar obrane otputovao je u Beograd, gdje će se sastati s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem i ministrom obrane Prvoslavom Davinićem.

Pročitajte više