POTRESI U HRVATSKOJ

Horvat: Idemo prema tome da će Sisku i okolici biti financirana cijela obnova

Screenshot: RTL

MINISTAR graditeljstva Darko Horvat gostovao je u RTL Direktu. Tema razgovora bila je obnova Banije nakon potresa.

Horvat je otkrio detalje o procesu obnove te hoće li i građani Siska moći računati na 100 posto financiranja obnove, kao i građani Petrinje i ostatka županije, ili će morati sufinancirati s 20 posto.

"Jednim klikom miša svi koji to trebaju saznati, mogu"

"Ovo bi za početak bila jedna velika ekskluziva koju ćemo saznati u četvrtak nakon sjednice vlade, odnosno nakon izglasanog zakona u petak. Isti će biti objavljen u Narodnim novinama u ponedjeljak i od tada kreće sve ono što bi trebalo, a gdje i kako se javiti, vrlo transparentno, pokazali smo na našoj web stranici. Rokovi su jasni i transparentni i jednim klikom miša svi oni koji to trebaju saznati, mogu. Idemo polako prema pravcu da će ne samo Sisak nego i drugi potresom pogođeni krajevi imati pravo na 100 posto financiranja konstrukcijske obnove", rekao je Horvat.

Kazao je kako je to moguće za dio Zagrebačke županije, a vjerojatno i za dio Krapinsko-zagorske. Kada će građani moći podnijeti zahtjev za obnovu?

"Istog trenutka kad se zakon izglasa i kada bude objavljen u Narodnim novinama i na prvoj sljedećoj sjednici vlade. Svi će biti otprilike u istoj poziciji", najavio je Horvat i na kraju zaključio:

"Rekonstrukcija prvog programa mjera kao provedbenog akta i ono što smo do sada napravili kao naputak građanima Sisačko-moslavačke županije, dakle, oni danas dobivaju markice zelene, žute i crvene boje. Od sutra na web stranici Ministarstva graditeljstva, na stranicama Fonda i stranicama Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje jedan jednostavni naputak, što ako vam je zgrada ili obiteljska kuća dobila zelenu, žutu ili crvenu markicu."

Pročitajte više