KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Horvat najavio još mjera: Javni sektor će morati podnijeti smanjenja

MINISTAR gospodarstva Darko Horvat komentirao je jutros u emisiji u Mreži prvog Hrvatskog radija nove gospodarske mjere za spas gospodarstva koje su predstavljene jučer i koje će danas biti na vladi.

Zahvalio je na pomoći poduzetnicima i svim inicijativama koje su predlagale konkretne mjere vezane za njihove resore. Najavio je kako s ovim drugim setom mjera, ili travanjskim setom kako ga je nazvao, neće biti kraj, te da se mogu očekivati još neke mjere. Dodaje da nakon današnjeg dana nitko neće biti nezadovoljan.

"Nećemo stati. Na današnjoj sjednici vlade otvaraju se nove kreditne linije, te će se vrlo brzo dogoditi i nova kreditna linija u kojoj će rizik podijeliti poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak", rekao je ministar i dodao kako HNB dobro čuva tečaj kune i otpušta likvidnost poslovnim bankama sukladno potrebama i traženja realnog poduzetničkog sektora.

Horvat je naglasio da je neki dan potpisao 103 odluke,a još ih je 9 u situaciji dodatne kontrole. Kaže da će europski novac za 103 poduzetnika biti generator investicija na razini preko 700 milijuna kuna

"Da se investicije događaju potvrda je jučerašnjih potvrda poduzetnika koji ulaze u sustav oslobađanja poreza na dobit gdje su generirali milijardu i 500 milijuna kuna potencijala novih investitorima za izgradnji novih proizvodno-prerađivačkih kapaciteta".

Dodao je da je Zdravko Marić spreman za dodatno zaduživanje, ali da se spasi radnike, obrte i trgovačka društva.

"Ako uspijemo održati gospodarsku likvidnost na onoj razini temeljem koje su rađene ove projekcije, opseg za dodatnim zaduživanjem mogao bi biti relativno ma. No, činjenica je da hrvatski proračun za ovakve mjere ako situacija potraje cijele godine, ovo neće moći iznijeti bez dodatnog zaduživanja", naglasio je Horvat.

Shvatite, Hrvatska nije bogata Njemačka

Jedna od novih mjera odnosi se na isplatu plaća radnicima u krizom pogođenim tvrtkama. Njima je iznos korigiran s minimalca od 3250 kuna na 4000 kuna neto. Također, država će sada za tu plaću plaćati i doprinose, što do sada nije bio slučaj. Računa se da bi ovom mjerom moglo biti obuhvaćeno 400 tisuća radnika u 65 tisuća tvrtki.

Na pitanje koliko će to državu koštati, ministar je rekao kako to uopće nije bitno, ali ako situacija potraje, proračun neće moći iznijeti takva opterećenja.

"Ali spremni smo naći dodatnu aktivnost unutar europskih institucija. Zaduženja su nam da spasimo radnika i obrtnika, ali ako ovo potraje, proračun to neće moći iznijeti bez dodatnih zaduživanja", rekao je Horvat i dodao:

"Shvatite da Hrvatska nije bogata Njemačka pa je nemoguće kopirati njihov model."

Javni sektor će morati podnijeti smanjenja

Horvat je rekao kako će ministri morati prihvatiti rezanja u svojim resorima, a javni sektor će morati podnijeti smanjenja. Uskoro se, kaže, kreće u razgovor sa socijalnim partnerima.

Podsjetimo, ministar je nedavno novinare upitao kome bi oni to smanjili plaće u javnom sektoru.

Upitan o turističkoj sezoni, ministar je rekao kako ona neće biti onakva za kakvu smo se pripremali, ali da svi opskrbni i proizvodni lanci mogu usmjeriti svoj potencijal veleprodaji i maloprodaji.

Hrvatska će proizvoditi i dio zaštitne opreme

Više hrvatskih proizvoda bit će dostupno na policama, a ministar kaže da će umjesto nekih proizvoda koje smo uvozili dati novu priliku hrvatskoj poljoprivrednoj i prerađivačkoj proizvodnji. Također, otkrio je kako će Hrvatska proizvoditi i dio zaštitne opreme, što do sada uopće nismo proizvodili. 

Deranja: Sada sve javne institucije mogu funkcionirati digitalno, dok se do jučer nije moglo

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, rekla je kako su poslodavci uglavnom zadovoljni novim vladinim mjerama.

Rekla je da je javni sektor potreban svakoj državi, ali da treba smanjivati onima koji su nastali iz parafiskalnih nameta i koji manje rade ili uopće ne rade, za razliku od onih koji su sada na prvoj crti i kojima treba platiti prekovremeno.

Dodala je kako je zanimljivo da sada sve javne institucije mogu funkcionirali digitalno, dok se do jučer to nije moglo.

Kazala je i da još ima prostora za parafiskalne namete, a kazala je da je nepoznanica paket mjera za turizam.

"To je jako bitno, jer je on među najugroženijima. Apeliram da se ne zaustavi nautički turizam, jer je on uvijek slijepo crijevo, nigdje ne pripada ni u jedno ministarstvo, a isto tako je zatvoren kao hoteli i restorani i sve drugo. Pratit ćemo za sada smo zadovoljni, na tragu smo svega onoga što smo mi pregovarali i razgovarala sa svim ministarstvima", rekla je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više