Horvatinčić ide u drugi zatvor

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na prijedlog upravitelja kaznionice Lipovica-Popovača, gdje je služio zatvorsku kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora, Tomislav Horvatinčić (75), rješenjem Upravitelja Središnjeg ureda za zatvorski sustav i probaciju Zvonimira Penića, dobio je premještaj u kaznionicu otvorenog tipa u Valturi kod Pule. Radi se o kaznionici u kojoj inače kazne služe osobe osuđene za prometne nesreće, gospodarski kriminal te blaže oblike kaznenih djela, javlja Jutarnji.

Podsjetimo, Horvatinčić je prije 12 godina u moru kod Primoštena jahtom usmrtio talijanski bračni par Francesca Salpietra i Mariellu Patelli, koji su bili na jedrilici. Za izazivanje nesreće s dvoje poginulih osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a na suđenju se branio sinkopom.

Horvatinčić je početkom rujna 2021. godine iz zagrebačkog zatvora Remetinec premješten u kaznionicu poluotvorenog tipa Lipovac-Popovača, 30-ak kilometara od Siska, a ubrzo nakon toga prebačen je na rehabilitaciju u Krapinske Toplice. U toplicama je bio i prošle godine u svibnju.

Index je u kolovozu ove godine dobio informaciju da je Horvatinčić viđen u Samoboru na kavi i na objedu u restoranu. Tu informaciju potvrdio nam je sisački Županijski sud nakon upita gdje se trenutno nalazi Horvatinčić. Kazali su nam da se nalazi u spomenutoj Kaznionici, ali da u Samoboru koristi pogodnosti na koje ima pravo.

Obratili smo se i Ministarstvu pravosuđa kako bismo saznali koje to pogodnosti ima Horvatinčić, ali su nam odgovorili da je taj podatak tajan.

Županijski sud u Sisku: Horvatinčić koristi izvankaznioničke pogodnosti u Samoboru

Pitanje gdje se nalazi Horvatinčić uputili smo prvo Općinskom sudu u Šibeniku jer je tamo Horvatinčić osuđen. No s tog suda uputili su nas na zagrebački Županijski sud jer, kako kažu, nakon presude sudac je tamo uputio presudu s nalogom za izdržavanje zatvorske kazne.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Krešimir Devčić kazao nam je da taj sud više nije nadležan za Horvatinčića, već Županijski sud u Sisku jer Horvatinčić služi kaznu u Kaznionici Lipovica-Popovača. Melita Avedić, sutkinja izvršenja Županijskog suda u Sisku, rekla nam je da Horvatinčić koristi izvankaznioničke pogodnosti u Samoboru.

"Tomislav Horvatinčić i dalje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici Lipovica-Popovača. On koristi izvankaznioničke pogodnosti u Samoboru, koje poštuje i uredno se vraća u Kaznionicu", rekla je Avedić za Index.

Na pitanje koje su to pogodnosti te odlučuje li sam Horvatinčić gdje će ih koristiti, Avedić nam je odgovorila da o tim pogodnostima, prema Pravilniku o pogodnostima zatvorenika, odlučuje isključivo Kaznionica te da se s tim pitanjima trebamo obratiti njima. "Navedene pogodnosti koristi i dio ostalih zatvorenika na temelju tretmanske procjene", rekla nam je Avedić.

Potom smo se obratili Kaznionici Lipovica-Popovača, a oni su nam rekli da se sa svojim pitanjima javimo Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ministarstvo: Pogodnosti se sastoje od ublažavanja uvjeta unutar kaznionice i češćih dodira s vanjskih svijetom

Nakon našeg upita Ministarstvu pravosuđa o tome koje pogodnosti uživa Horvatinčić i tko sve ima pravo na njih, općenito su opisali koje pogodnosti mogu koristiti zatvorenici. 

"Sustav izvršavanja kazne zatvora u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, počiva na rehabilitacijskom konceptu, koji sukladno međunarodnim preporukama u području izvršavanja kaznenih sankcija i mjera podrazumijeva poduzimanje mjera i aktivnosti radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora. 

Za svakog zatvorenika donosi se program izvršavanja kazne zatvora, koji obuhvaća opće i specijalizirane tretmanske intervencije i programe, uz mogućnost korištenja pogodnosti zatvorenika. Zakonom o izvršavanju kazne zatvora propisano je da se pogodnosti sastoje od ublažavanja uvjeta unutar kaznionice odnosno zatvora i češćih dodira s vanjskih svijetom. Vrste pogodnosti propisane su u članku 138. navedenog Zakona, dok su člankom 139. propisani uvjeti za odobravanje pogodnosti.

Vrste pogodnosti utvrđene su odredbama članaka 26.-36. Pravilnika o tretmanu zatvorenika (Narodne novine, broj 14/21). Sastoje se od ublažavanja uvjeta unutar kaznionice, odnosno zatvora te češćih dodira s vanjskim svijetom. Pogodnosti ublažavanja uvjeta unutar kaznionice, odnosno zatvora iznimno su važne zatvorenicima, pogotovo onima koji iz raznih razloga ne koriste izlaske, već su orijentirani isključivo na pogodnosti koje im se mogu odobriti na korištenje u kaznionici ili zatvoru", rekli su nam iz Ministarstva.

Pogodnosti za zatvorenike su: korištenje vlastitog TV-a, godišnjih odmora...

Iz Ministarstva za Index navode da su neke od pogodnosti ublažavanja uvjeta unutar kaznionice: korištenje vlastitog TV-a, samostalna priprava hrane i pića, uređenje životnog prostora osobnim stvarima, raspored u odjel s blažim uvjetima unutar iste kaznionice ili zatvora, korištenje godišnjeg odmora u blažim uvjetima iste kaznionice ili zatvora itd.

"Korištenje pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom omogućuje zatvorenicima održavanje kontakata s obitelji i zajednicom, ublažava negativne učinke zatvaranja te predstavlja pripremu zatvorenika za odlazak na slobodu.

Neke od ovih pogodnosti su: češći i dulji posjeti, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim drugom u posebnoj prostoriji, izlazak s posjetiteljem, izlazak bez posjetitelja, izlazak u prebivalište ili boravište, izlazak radi izvršavanja posebnog programa u zajednici, korištenje godišnjeg odmora u mjestu prebivališta ili boravišta", navelo je Ministarstvo.

Koje pogodnosti koristi Horvatinčić? Ministarstvo: To je tajna

No Ministarstvo nam nije otkrilo koje pogodnosti koristi konkretno Tomislav Horvatinčić. Kažu da je riječ o službenoj i poslovnoj tajni.

"Odredbama članaka 16.-18. citiranog Pravilnika, određen je postupak odobravanja pogodnosti. Opseg pogodnosti koje zatvoreniku mogu biti odobrene ovise o procjeni razine uspješnosti pojedinačnog programa izvršavanja.

Sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, podaci o zatvorenicima službena su i profesionalna tajna te se na te podatke ne može ostvariti pravo na pristup informacijama. Slijedom navedenog kaznena tijela nisu u mogućnosti dostavljati informacije vezane uz tijek izvršavanja kazne zatvora pojedinog zatvorenika", rekli su za Index iz Ministarstva pravosuđa.

Pročitajte više