Horvatinčić tuži djecu Talijana koje je ubio: "Jahtu vrijednu 400, morao sam prodati za 185 tisuća eura"

Foto: Hina

KAO bomba odjeknula je vijest sa suđenja poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću da je njegova tvrtka Santa Marina d.o.o. podnijela tužbu protiv djece supružnika Salpietro. Premda upravo njemu sude za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su život izgubili Francesco Salpietro i njegova supruga Marinelda, Horvatinčićeva tvrtka traži 214 tisuća eura naknade za štetu koju je u sudaru sa njihovom jedrilicom Santa Pazienza pretrpjela njegova jahta Santa Marina.

"Do sudara je došlo krivnjom jedrilice Santa Pazienza, presjekla je pravac mojoj jahti..."

Tužba je podnijeta u kolovozu 2013. godine splitskom Trgovačkom sudu. Tuženi su Federico i Gaia Salpietro. Zatražena je primjena plovidbenog prava, konvencije o sudaru brodova i konvencije o nadležnosti za sudar koji se dogodio u teritorijalnim vodama RH pa se traži primjena hrvatskog prava. U tužbi se navodi kako je do sudara došlo krivnjom jedrilice Santa Pazienza, koja je nepotrebnim i protupravnim manevrom presjekla plovidbeni pravac jahti Santa Marina i time prouzročila sudar.

Horvatinčićeva jahta prije sudara vrijedila 400 tisuća eura, a prodao je za 185 tisuća eura 

Jahta Santa Marina pretrpjela je u sudaru znatnu štetu, 2012. godine prodana je za 185 tisuća eura. U tužbi je istaknuto kako je tržišna vrijednost prije sudarala iznosila 400 tisuća eura pa je utužena razlika od 214 tisuća eura ili 1,6 milijuna kuna.

U svibnju 2015. godine sud je pozvao Talijane da odgovore na tužbu, a pripremno ročište za ovaj spor zakazano je za 30. studenog u podne.

Federico i Gaia Salpietro traže isplatu po 3,5 milijuna eura

Odvjetnici Federica i Gaiae Salpietro prigovorili su nadležnosti hrvatskih sudova, smatraju da bi sud u Padovi bio primjereniji za ovaj postupak. Pozvali su se na prijemu odredbi Uredbe vijeća EZ o nadležnosti sudskih odluka i na načelo posebne zaštite oštećenog kao slabije stranke u postupku kojoj se treba omogućiti izbor suda. Podsjetili su da je Santa Pazienza vila talijansku zastavu i da su sve štetne posljedice za Federica i Gaiau Salpietro nastupile u Padovi. Protive se inače tužbi Tome Horvatinčića, a podsjetili su i da se protiv njega vodi kazneni postupak u Šibeniku.

U spisu splitskog Trgovačkog suda nalazi se i tužba Federica i Gaiae Salpietro sa suda u Padovi. Adresirana je na osiguravajuću kuću, Horvatinčića i njegovu tvrtku Santa Marina. U tužbi se navodi kako je potvrđena isključiva krivica Horvatinčića za nesreću i smrt supružnika Salpietro te se traži da se Federicu i Gaiai Salpietro isplati po tri i pol milijuna eura odštete uvećano za kamate i ostale troškove.

Talijani krivi jer su plovili 4 čvora, dok je Horvatinčić jurio 26 čvorova?!

Nesreća se dogodila 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Maslinovik u primoštenskom akvatoriju. Dio saslušanih vještaka stao je na Horvatinčićevu stranu, unatoč tome što je utvrđeno kako je njegova jahta plovila brzinom od 26 čvorova, dok su Talijani plovili brzinom tek nešto većom od 4 čvora. Federico Salpietro već je iskazao razočarenje postupkom koji se vodi pred šibenskim sudom.

Pročitajte više