Horvatinčić tražio uvjetno puštanje na slobodu, stigao mu odgovor

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon malo više od pola odslužene zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro, Tomislav Horvatinčić je od Županijskog suda u Puli zatražio uvjetno puštanje na slobodu, što mu je odbijeno.

Premda je kaznionica u kojoj trenutno služi kaznu od četiri godine i deset mjeseci zatvora navodno dala pozitivno mišljenje o Horvatinčićevu zahtjevu, tročlano vijeće Županijskog suda zaključilo je da je, s obzirom na kazneno djelo koje je počinio, još prerano za puštanje na slobodu, javio je Jutarnji.

Ostalo mu malo više od dvije godine zatvora koji je odgađao četiri puta

Horvatinčiću je do kraja odsluženja zatvorske kazne preostalo malo više od dvije godine, a na ovu odluku suda u Puli može se žaliti Visokom kaznenom sudu (VKS).

Nakon trećeg ponovljenog suđenja Horvatinčić je u rujnu 2019. pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, a prvo upućivanje u Remetinec zakazano je za 30. ožujka 2020. Uslijedile su četiri odgode odlaska u zatvor zbog zdravstvenih problema, a kaznu je počeo izdržavati 14. srpnja 2021., kad je primljen na dijagnostički odjel u Remetincu.

Međutim, ubrzo nakon početka izdržavanja kazne Horvatinčić je dobio nekoliko prekida zbog zdravstvenih problema i počeo koristiti pogodnosti kao što su vikend izlasci. Ključno za ostvarivanje ovih pogodnosti bilo je njegovo premještanje prvo u kaznionicu poluotvorenog, a zatim u zatvor otvorenog tipa u Valturi, gdje se trenutno nalazi.

Za poluotvoreni i otvoreni tip zatvora, gdje se obično šalju počinitelji prometnih prekršaja, upravitelj zatvora ima pravo diskrecije u odobravanju izlazaka osuđeniku, pa je tako Horvatinčić znao biti snimljen kako slobodno šeće Zagrebom, Samoborom, Pulom...

Brojne pogodnosti

Index je već pisao o pogodnostima koje Horvatinčić ima i koristi za vrijeme odsluživanja kazne. Neke od tih pogodnosti su češći i dulji posjeti, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim drugom u posebnoj prostoriji, izlazak s posjetiteljem, izlazak bez posjetitelja, izlazak u prebivalište ili boravište, izlazak radi izvršavanja posebnog programa u zajednici, korištenje godišnjeg odmora u mjestu prebivališta ili boravišta i slično.

Horvatinčić je tako lani u kolovozu viđen u Samoboru na kavi i objedu u restoranu, a Ministarstvo pravosuđa tada nije ponudilo informacije o pogodnostima koje Horvatinčić koristi opravdavajući se profesionalnom tajnom. Početkom ove godine viđen je u konobi u Puli. 

Pročitajte više