Hotel iz Zagorja: Struja je bila 30.000 kn, sad je 150.000. Nemoguće je funkcionirati

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

RAZNIM poduzetnicima, ali i školama, vrtićima te mnogim drugima ovih dana stižu ogromni računi za struju. A najave su da će još rasti.

Dječji vrtić Potočnica suočava se s visokim računima. "Mi imamo razliku od nekakvih tisuću kuna na vodi i tisuću kuna na struji. Naravno da mi koji se skrbimo za naše najmlađe ne možemo baš previše štedjeti na energiji, na grijanju, tako da sam zabrinut", rekao je u reportaži N1 televizije Tomislav Ljutić, ravnatelj Dječjeg vrtića Potočnica.

Vrtić je star, treba mijenjati parkete, ali i stolariju. Ali energetska obnova košta.

"Vrtić je sagrađen 1965. godine, neke stvari su mijenjane, neke nisu, u pregovorima smo s Gradom vezano za uređenje interijera, ali i za energetsku obnovu", dodaje Ljutić. Vrtićima troškove snosi Grad, ali ni Grad nema dovoljno novca pa računa na državu.

Poduzetnici prepušteni sami sebi

S druge strane, na vjetrometini i prepušteni sebi samima su privatni poduzetnici. Hotelu u Stubičkim Toplicama na adresu stižu računi za struju uvećani za čak 420 posto.

"Ono što je prije bilo 30 tisuća kuna, sada je 150 tisuća kuna neto, u našem slučaju. Najave su da će plin rasti 500-tinjak posto. Ne samo da prijete otpuštanja nego i potencijalno samozatvaranje. Naprosto je nemoguće uz ovakve cijene normalno dalje funkcionirati", rekao je Filip Poštek iz hotela Matija Gubec.

"Dopis plinare izgleda kao ucjena"

Dio hotela u Mariji Bistrici pak muku muči s cijenama plina. Traže hitnu intervenciju vlade.

"Od 1. listopada nam stupa na snagu novi ugovor po kojem će cijena plina biti devet puta veća nego dosad. To znači u brojevima da će novi mjesečni račun za plin biti onakav kakav je bio za cijelu prošlu godinu", ističe Martina Kovačić iz hotela Kaj.

A s novim ugovorom plinara traži i zadužnice, kao što je slučaj s brojnim obrtnicima u Zagrebu. No imaju li plinare na to pravo?

Odvjetnica Inge Ilin napominje: "Ovaj dopis doslovno izgleda kao ucjena. Oni su svjesni da kupci moraju potpisati novi ugovor jer inače ne mogu mijenjati neke odredbe. Oni mogu ne isporučiti plin, ali su u tom slučaju, po mom mišljenju, dužni odgovarati za štetu počinjenu takvim postupkom jer bi, po meni, takva obustava bila neopravdana."

"Vlada će pomoći koliko je u stanju"

Vlada polako smišlja plan mjera. I dalje bez konkretnih odgovora.

"Paket mjera će obuhvatiti sve ono što su država i njezina poduzeća u stanju obuhvatiti. Jasno da mi sada intenzivno radimo na tome na koji način pomoći gospodarstvu, građanima i ostalima da se taj cjenovni udar ne dogodi", rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić.

Poduzetnici znaju odakle bi krenuli da su na vladinom mjestu.

"Je li to smanjenje PDV-a, korekcija cijene HEP-a, koji je državni opskrbljivač i tu je da malo reagira i malo amortizira taj šok povećanja cijene, to se još nije dogodilo. Eventualno ukidanje parafiskalnih nameta kao nova mogućnost države, čeka se državu", ističe Poštek.

"Možda neka fiksna cijena struje i plina ako se država tu može uključiti ili opet neka subvencija", dodaje Kovačić.

Pročitajte više