Hrebak: Bjelovar postaje najveći grad s najmanjom stopom poreza na dohodak

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bjelovarsko Gradsko vijeće izglasalo je najveći proračun u povijesti u visini od 89 milijuna eura, kao i niže stope poreza na dohodak, koji će od 1. siječnja 2024. iznositi 18, odnosno 28 posto, priopćeno je danas iz Ureda gradonačelnika Bjelovara.

"Zahvaljujući tim stopama poreza na dohodak, Bjelovar postaje centar županije s najmanjim porezima u državi i najveći grad u Hrvatskoj s najmanjom stopom poreza na dohodak", istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Prema projekcijama koje se temelje na osnovi prošlogodišnjeg proračuna, dodao je, Grad Bjelovar trebao bi uprihoditi 900 tisuća eura manje na godišnjoj razini, no vjeruje da to neće biti slučaj s obzirom na veliki gospodarski rast koji se događa na području toga grada.

2020. godine ukinuli prirez

"Naprotiv, ove godine nam je prihod od poreza na dohodak veći za 24 posto u odnosu na prošlu godinu, a sljedeće godine očekujemo daljnji rast prihoda bez obzira na manju stopu poreza. Razliku će osjetiti građani putem većih osobnih dohodaka", rekao je Hrebak.

Time šaljemo jasnu i snažnu poruku svim poduzetnicima da investiraju u Bjelovar, istaknuo je gradonačelnik, podsjetivši da je Grad Bjelovar još 2020. ukinuo prirez.

U skladu s poreznim izmjenama vlade RH, u cijeloj Hrvatskoj se od 1. siječnja iduće godine ukida prirez te se uvode nove stope poreza na dohodak i to u dvije platne skupine poreza, a gradovima je omogućeno da sami odluče o visini tih stopa.

Za prvu skupinu, u kojoj je raspon od 15 do 23 posto, Bjelovar će imati 18 posto. U drugom razredu, u kojemu raspon iznosi od 25 do 34 posto, Bjelovar se odlučio za 28 posto.
 

Pročitajte više