Hrebak: Izbori bi mogli na proljeće. Plenković: Ne znam otkud mu to

Foto: Pixsell/Damir Spehar

PREMIJER Andrej Plenković demantirao je izjavu predsjednika HSLS-a i koalicijskog partnera HDZ-a Darija Hrebaka da bi parlamentarni izbori mogli biti na proljeće, istaknuvši kako ne zna odakle to njemu, ali da o tome još nisu ni s kim razgovarali.

Plenković je to izjavio nakon svečanosti otvorenja Veteranskog centra u Sinju, a na komentar da se oporba već priprema za izbore istaknuo je kako zadnje ankete pokazuju da je HDZ na 30 posto u osmoj godini mandata, dok je SDP na povijesno niskih 11,5 posto glasova.

"Ne sjećam se kada se to dogodilo, da je obrnuto samo bi se o tome pisalo. Logično da se oporba mora spremati kada oni svi skupa ne mogu dobiti kao mi", rekao je premijer. Rekao je kako su na prošlim izborima pobijedili udruženu oporbu s 25 razlike, a 2016. sa sedam razlike. 

"Zakon o pomorskom dobru je lažna tema"

"S ovakvim anketama, ni sam ne znam kolika bi ta razlika bila", dodao je Plenković. Podsjetio je na sve što je vlada učinila tijekom proteklog mandata i kriza te ocijenio kako to ljudi vide.

"Vide tko nudi napredak, razvoj, pripadnost krugu zemalja koje su najrazvijenije i onih koji nemaju ništa za reći, nego stvarati lažne teme poput ovih plaža u vezi sa Zakonom o pomorskom dobru ili izmišljati teme u zdravstvu i kad ih nema", ocijenio je Plenković.

"Odgovorni za nestanak ruske jahte su već smijenjeni u Ministarstvu"

Dodao je kako će toga biti puno u narednih godinu i pol dana. Govoreći o ispitivanjima vezanima uz nestanak ruske jahte, premijer je rekao kako o tome nema posebnih saznanja, dok su oni koji su odgovorni već smijenjeni u Ministarstvu.

Rekao i kako se neće odazvati na Antikorupcijsko vijeće u utorak istaknuvši da je riječ o predstavi i zloupotrebi institucije.

Upitan je li razgovarao s predstavnicima Židovske zajednice oko obilježavanja Jasenovca i hoće li biti zajedničkog odlaska i s predsjednikom Republike, Plenković je odgovorio kako su tamo svake godine u jedinoj službenoj organizaciji Spomen-područja Jasenovca.

"Nije bilo nekih posebnih kontakata", dodao je. "Cijeli naš dijalog i sve naše aktivnosti usmjerene su na to da se sprječava antisemitizam, a da se mladima u obrazovnom procesu objasni što je holokaust i što se događalo tijekom Drugog svjetskog rata", poručio je premijer.

Pročitajte više