Hrebak: Što Most nije rješavao pitanje HGK kad je imao ministra gospodarstva?

Screenshot: N1

DARIO HREBAK, zastupnik HSLS-a, komentirao je zaključak koji će danas u ime HDZ-a i partnera (HNS-a, HSLS-a, Čačićevih reformista i manjinaca) potpisuju Branko Bačić i predstavnici tih partnera danas izglasati o pitanju ukidanja harača HGK.

> HDZ će danas uz Hrebakovu pomoć ubiti zakon o ukidanju harača HGK

"Zadužuje se Vlada RH da najkasnije do 15. srpnja 2021. godine dostavi Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o HGK koji će osigurati reformu sustava HGK u funkcionalnom i materijalnom smislu te daljnje rasterećenje hrvatskih gospodarstvenika i osnaživanje njihovog tržišnog položaja", napisali su.

Hrebak je to komentirao za N1 televiziju.

"Ništa preko noći, za reformu treba nekoliko mjeseci"

"Prije deset dana nitko nije govorio o cjelokupnoj reformi HGK, nego samo o početku nekih promjena po tom pitanju. Ako netko smatra da se to može riješiti preko noći, ne može, samo cjelokupno, sistemski, sustavno i s analizama. Vidjeli ste zaključak, rokovi su jasni, jasno se govori o tome da se reforma mora napraviti. Idemo prema postupnom ukidanju obaveznog plaćanja članarine", rekao je Hrebak.

"Preko noći to ne ide. Imali ste reakcije hrvatskih poduzetnika koji su za reformu HGK, ali ne preko noći nego sustavno", dodao je.

Novinari su ga pitali zašto mu je prijedlog izmjene zakona prije nekoliko dana valjao, a sad nije dobar.

"Tko je to rekao da je valjao Mostov prijedlog? HSLS-u je sporno što nemamo vlastiti prijedlog. Ne vjerujem u promjene preko noći, pogotovo ne takve u dvije rečenice. To za mene nije ozbiljna reforma", poručio je Hrebak. 

Ali, zaključak sadrži jednu rečenicu, pitali su ga.

"Zaključak navodi na cjelokupnu, materijalnu, organizacijsku i strukturalnu reformu", odgovorio je Hrebak.

Što to znači, pitali su ga.

"To znači sve, što možemo u dva tjedna? Zadan je jasan rok, do 15. srpnja i nama je ovo jako na knap.  Za kvalitetan zakon potrebno je minimalno tri do četiri mjeseca. Kad bi se ja osvrtao na razna lajanja pasa, gdje bih bio. Ne želimo da nas oporba opet proziva, zato smo donijeli zaključak. Nama je u interesu što prije promijeniti stvari", kazao je.

"Nemam kristalnu kuglu. Jeste sigurni da bi nagli rez riješio problem?"

Hrebak je potom rekao da vladajuća koalicija o tome razgovara iza zatvorenih vrata.

"Mi smo partneri koji razgovaraju iza zatvorenih vrata. Vladajuća koalicija se sastoji od različitih stranaka, moramo s partnerima razgovarati i doći do određenog konsenzusa oko HGK. Zakon mora biti na klupama saborskih zastupnika do 15. 7. Nemam ja kristalnu kuglu da mogu reći što će se dogoditi do 15. 7. Puno je politikantstva u ovoj priči, ja sam za onaj moment gdje ćemo trezveno pustiti da se ova prašina koja se podigla oko HGK smiri", rekao je Hrebak.

"Što Most nije rješavao pitanje HGK kad je imao ministra gospodarstva?"

"Ovdje se radi o 30 javnih ovlasti. Mi moramo naći model kako ćemo tih 30 javnih ovlasti prebaciti nekom drugom. Ako napravimo nagli rez, jeste li sigurni da neće biti zapošljavanja u javnim službama, ako preko noći ugasimo trideset javnih ovlasti iz HGK-a?" upitao je Hrebak.

Obrušio se i na Most, kazavši da su dva puta imali priliku biti u vladi s HDZ-om, dodavši da izgleda kao da mostovci sad opet žele u vladu.

"Imali su pet ministara, među njima i ministra gospodarstva, pa što onda nisu rješavali pitanje HGK? To ću reći i tu stati", ustvrdio je bjelovarski gradonačelnik.

Pročitajte više