Hrebak: Frankenstein koalicija ne bi trajala dulje od jogurta

Foto: FaH

Dario Hrebak na N1 televiziji komentirao je postizborne kombinacije. Govoreći o savezu s Domovinskim pokretom da bi najbolje za Hrvatsku bilo da se većina sastoji od liberala, manjina i demokršćana.

"Za Hrvatsku bi najbolje bilo kad bi se većina sastojala od liberala, manjina i demokršćana kao stožerne stranke, ali moramo poštovati volju birača. Volja birača je jasna, žele da se drugačije vrsta vodi. Mi kao vladajuća većina smo pobjednici izbora.

O dogovoru s Domovinskim pokretom: U dosta toga se razilazimo

Po svim izjavama nama jedina mogućnost za formiranje većine je s Domovinskim pokretom, nas koji smo u koaliciji s HDZ-om i manjinama. DP postavlja uvjete što je razumljivo, ali sad ćemo vidjeti kako će se to formirati. Oporba je izgubila. Većina će sigurno neće uspostaviti brzinska sklepana, nego će se morati dugo na nju čekati."

Oko razilaženja u stavovima s DP-om objasnio je: "Imamo dosta političkih diljem i razilaženja, ali smo dobil,,i izbore i naš je stav bio jasan da budućnost Hrvatske treba gledati kroz većinu liberala, manjina i demokršćana. Ja bih htio u jednom smjeru, ali birači su drugačije odlučili. HSLS nikad nije bio isključiv, ali svaka većina se mora temeljiti na kompromisu. I mi imamo određene uvjete, ali vidjet ćemo."

"Frankenstein koalicija ne bi trajala dulje od jogurta"

Sumnja da će se oformiti lijeva većina, a ima prijedlog i za HDZ-ovu većinu s Domovinskim pokretom: "Oprezan sam kako će se vladajuća većina oformiti, neće biti lako. Mi smo pobjednici, spremni smo na kompromise, ali postoje granice.

Ne može niti nitko drugi nama uvjetovati nešto što nam je ispod razine vlastitog integriteta. Svaka koalicija je plod kompromisa. Zasad koliko vidim ima mogućnosti za razgovore, a kako će se složiti vidjet ćemo.

Nevjerojatno mi je da bi se s lijeve strane formirala koalicija, primjerice na različitim svjetonazorima koji su kompletno oprečni. To bi izgledalo kao "Frankenstein" koalicija i ne bi trajala duže od jogurta. Mislim da je to gotovo nemoguće osim ako Milanović ne odluči pokušati razbiti Domovinski pokret. Mi to nećemo napraviti. Treba sjesti s DP-om i vidjeti postoji li mogućnost konsenzusa i kompromisa, a da pritom sve opcije budu zadovoljene.

Razumijem što je DP-u problem, ali ne mora biti da će manjine biti u izvršnoj vlasti, to sam shvatio kao problem. Ne vidim zašto manjine ne bi gradile većinski odnos, mislim da s njima treba surađivati."

Pročitajte više