HRT informatiku outsourca Kingu, daje 80 milijuna kuna manje za proizvodnju vlastitog programa

Foto: FaH

U 2016. GODINI, HRT će za proizvodnju vlastitog programa izdvojiti i do osamdeset milijuna kuna manje nego što je bilo proteklih godina, doznaje Index.  Financijski plan za 2016. godinu predviđa i otkaze na Prisavlje u korist tvrtke KING ICT jer se dio tehnike namjerava - outsourcati.

Smanjenje za četvrtinu

Naime, u 2014 godini za vlastitu proizvodnju programa izdvajalo se 353 milijuna kuna, u 2015 godini predviđeno je 351, milijun kuna, a u 2016. godini predviđa se 340 milijuna kuna, odnosno 11 milijuna kuna manje nego ove godine.

Valja naglasiti kako ove godine HRT očekuju dva vrlo bitna sportska događaja i to Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre u Riu koji će pojesti više od 70 milijuna kuna iz proračuna za vlastitu produkciju. S obzirom da u ovoj godini HRT nije imao tako velikih izdataka dolazi se do podatka da je proračun za vlastitu produkciju smanjen za oko četvrtinu.

Na Prisavlju nam ovu informaciju nisu htjeli ni potvrditi, a ni demantirati.

Reže se vlastita proizvodnja u korist amortizacije nematerijalne imovine!?

"Financijska sredstva i uvjeti za realizaciju Programa rada HRT-a skučeni su zbog obveza koje opterećuju proračun. U 2016. godini pred HRT-om stoji realizacija dvaju velikih sportskih projekata, odnosno Olimpijskih igara u Rio de Janeiru te Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj, a čija realizacija zahtijeva znatna financijska sredstva. Usto, velik izazov pri realizaciji Programa bit će i amortizacija nematerijalne imovine, za što će također biti potrebna znatna financijska sredstva", kažu nam na HRT-u odgovarajući na pitanje zašto se u tolikoj mjeri  reže vlastiti program kada je to najvažnija zadaća svakog javnog RTV servisa?


Na Prisavlju nam kažu kako će sljedeća godina biti izazovna u skladu s obvezama koje proizlaze iz Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske radiotelevizije.

Outsourcing od 19 milijuna kuna

Kako doznajemo Financijski plan HRT-a predviđa i otpuštanja, a jedan dio poslovanje Prisavlja misli se i outsourcati. Naime, riječ je o održavanju tehnike gdje se misli otpustiti oko 20 radnika. U isto vrijeme misli se ponuditi oko 20 milijuna vrijedan ugovor KING ICT-u za najam i održavanje informatičke opreme.

Valja naglasiti kao je u HRT posljednjih nekoliko godina kupio ili unajmio oko 1800 računala. O otkazima i ugovoru s King ICT-om na HRT-u ne žele potvrditi, a ni opovrgnuti naše informacije.

"U tijeku su redovite analize i procjene učinkovitosti radnih i poslovnih procesa, koje se istodobno provode u desetak različitih poslovnih sustava unutar HRT-a, te kako se nikakve daljnje odluke neće donositi dok se podaci prikupljenim temeljem tih analiza ne razmotre", stoji u odgovoru.

KING ICT je dio tvrtke MSAN koja se veže uz istaknutog HDZ-ovca generala Damira Krstičevića. Krstičević je danas predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke, a u posljednjoj predizbornoj kampanji gdje je bio nositelj HDZ-ove liste u X izbornoj jedinici  tvrdio je kako je njegova ulogu u toj tvrtki čisto savjetodavna kao i da nema izvršnih ovlasti.

U svakom slučaju teško je povjerovati kao se rade analize. Naime, naši izvori potvrđuju nam kako je posao već gotovo sklopljen, a i izrada analize i procjene bi bili odudaranje od dosadašnje prakse poslovanja.

Nabava tehnike - lista za shopping

O tome kako se nabavljala tehnika na Prisavlju i kako to misle raditi u budućnosti  detaljno se bavio dokument odnosno Osmi dio Radnih materijala za javnu raspravu o medijskoj politici Ministarstva kulture.

"Tehnološka ekspertiza nije prije prije nabave podvrgnuta nezavisnoj reviziji, svakako neophodnoj kad su tako velike investicije posrijedi. Prema svjedočanstvima, kupovalo se na veliko, bez obzira na funkcionalnost i primjenjivost, kamoli onu u perspektivi. Kao i u velikom broju priča o javnoj nabavi, kuloarima još uvijek odjekuju nikada istraženi glasovi o motivu visokih provizija i
aktualnim visokim funkcijama za njih odgovornih. Oprez s kojim je potrebno uzeti u
obzir alarmistički samoprezir i eventualne analogije s nabavama koje tek predstoje, međutim, potrebno je primijeniti i na upozorenja – kakva su tada stigla i od jedne međunarodne revizorske tvrtke da je investicijski projekt tehnološke obnove i modernizacije ustvari samo lista za šoping, bez uporišta u jasno postavljenim i opravdanim potrebama, kao niti u sustavnim planovima upotrebe i održavanja"., stoji u dokumentu Ministarstva kulture iz siječnja ove godine.   

Pročitajte više