HRT mora platiti pola milijuna kuna tehničaru koji je odbijao raditi subotom

Foto: FAH, 123rf

ISTRAŽILI smo što se krije iza nedavne, doduše nepravomoćne odluke Općinskog radnog suda u Zagrebu, prema kojoj je Hrvatska radiotelevizija dužna svojem djelatniku I.H. isplatiti zaostatke plaća za period od punih deset godina, i to od 2003. kada je dobio izvanredni otkaz do 2013. kada je sudskom odlukom vraćen na posao tehničara-asistenta.

Kako doznaje Index, predmet spora bio je rad subotom koji se kosi s prakticiranjem vjere HRT-ovog tehničarta. Sud je procijenio da je HRT svojem zaposleniku otkazom narušio njegova prava na slobodu vjeroispovjesti i slobodu vjere; kao adventistu koji svoje vjerske obveze izvršava subotom, bilo mu je neprihvatljivo odrađivati smjene koje mu delegiraju za taj dan, a što mu je sud u konačnici i dao za pravo.

HRT mora isplatiti gotovo pola milijuna kuna, postane li odluka pravomoćna

Njegovo potraživanje sud je ocijenio opravdanim, jednako kao što je opravdanim 2013. godine ocijenio i njegovo osporavanje otkaza. Sve bi to HRT trebao platiti oko pola milijuna kuna. Uglavnom, po toj nepravomoćnoj odluci suda HRT je dužan I.H. isplatiti više od 420.000 kuna uvećanih za zatezne kamate, a osim toga i gotovo 38.000 kuna uvećanih za zatezne kamate na temelju potraživanja za regres i božićnice te nadoknaditi više od 40.000 kuna u ime parničnog troška jer je je u cijelosti izgubio spor.

Sud je također odbacio prigovor zastare od strane HRT-a, ocijenivši ga neosnovanim. "Prigovor zastare tuženika je neosnovan. ...Kod zahtjeva za isplatu plaća zastarni rok počinje teći s danom pravomoćnog utvrđenja odluke o prestanku radnog odnosa radnika nedopuštenom, odnosno nezakonitom", stoji u presudi. Ističe se i da je sama odluka o izvanrednom otkazu bila pravomoćno utvrđena kao nedopuštena u srpnju 2013. na temelju presude Županijskog suda u Zagrebu. Kako je tužba u ovom slučaju podnesena u prosincu 2014. potraživanje radnika nije bilo u zastari.

Pročitajte više