PROPAST HRVATSKE

HRT opisao Dublin kao mračan i negostoljubiv, pa pitao Hrvate hoće li se vratiti

Screenshot: HRT

HRT je predstavio novi kratki serijal koji će se emitirati u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a u kojemu će, kako kažu, pokušati objasniti zašto je Irska Hrvatima toliko atraktivna. 

Novinar Branimir Farkaš u prilogu pojašnjava kako se u Irsku odselilo 30 tisuća Hrvata, a 5 tisuća ih navodno doseljava svake godine. Kako pišu, Irska je postala najveći hrvatski otok. 

"Mračni i negostoljubivi Dublin"

Nakon kratke sekvence s iskustvima anketiranih Hrvata u Dublinu, koji su odgovarali na pitanja o životu u Irskoj i eventualnom povratku, novinar u offu nudi svoje viđenje "mračnog i negostoljubivog" Dublina. Novinarov opis "negostoljubivog" grada u potpunom je kontrastu s anketiranim Hrvatima koji odreda tvrde kako im je u Irskoj odlično. 

"Dočekao nas je negostoljubivi Dublin. Hladan, ledena kiša, vjetar sa Sjevernog mora. Sunce izlazi tek u 15 do 9, rano se smrači. Možda i zato većina naših sugovornika ipak razmišlja o povratku. No, tamo su. Zašto je ta sjeverna zemlja tako privlačna Hrvatima? Jesmo li kod kuće nešto opasno zeznuli? Budite s nama i idućeg utorka, kad ćemo pokušati odgonetnuti tajnu irskog uspjeha", govori novinar HRT-a.

Što kažu odseljeni Hrvati?

Koliko njegove riječi nisu u skladu s daljnjim prilogom, govore i iskustva odseljenih Hrvata.

"Ja sam Petra iz Zagreba, u Dublinu sam već pet godina. Radim u IT sektoru, sad sam trenutno engineering manager i ne vraćam se zasad u Hrvatsku. Jako mi se sviđa Irska", kaže jedna Hrvatica.

"Zovem se Matija Martinić, ja sam iz Rijeke. Preselio sam se u Zagreb, a onda u Dublin. Tu u Dublinu radim u jednoj informatičkoj firmi, tu sam negdje sedam, osam mjeseci, a možda se jednom vratim u Hrvatsku", priča Riječanin.

"Moje ime je Ivan Babin, dolazim iz Zagreba. Trenutno sam u Irskoj, u Dublinu, četiri i pol godine. Zaposlen sam u hotelijerstvu, u svojoj struci. U Dublinu se osjećam odlično. Stvari koje možda fale ljudima iz Hrvatske, iz Zagreba, razmišljam da su možda obitelji, prijatelji, nekakav drukčiji način života. Trenutno nam sve ovdje odgovara, ali u nekakvoj budućnosti, bližoj ili daljoj, sigurno se vidimo nazad u Hrvatskoj", objašnjava Zagrepčanin. 

"Ja sam Ana, doselila sam se u Dublin prije četiri godine i par mjeseci s tadašnjim dečkom, sada mužem Ivanom. Radim u sektoru zdrave hrane, a inače dolazim iz Zagreba. Ovdje nam je super, ali ipak se jednog dana planiramo vratiti u Hrvatsku jer na fale jako naši prijatelji, naše obitelji i jednostavno naš hrvatski život", kaže Zagrepčanka. 

"Ne bih preselio poslovanje svoje tvrtke"

"Dobar dan, ja sam Ivan Stojanović, vlasnik tvrtke Irish recrouter, irske agencije za zapošljavanje u Dublinu. U Irsku sam došao prije dvadeset godina. Radio sam prvo za Microsoft prvih pet godina, a onda osnovao svoju firmu koju vodim dan danas. Pitali ste me da li bi se vratio u Hrvatsku. Vjerojatno i bih, ali ne bih nikad svoje poslovanje preselio u Hrvatsku", smatra vlasnik irske tvrtke.

"Moje ime je Hana, dolazim iz Jastrebarskog i imam 27 godina. Živim u Dublinu zadnje 4 godine i suvlasnica sam Incognito escape rooma. Ujedno studiram na National College of Ireland. Voljela bih se vratiti u Hrvatsku jer mi fale prijatelji, obitelj i hrvatski način života. I bez obzira na ekonomsko stanje, voljela bih ostatak života provesti u blizini svojih", otkriva mlada Hrvatica. 

Pročitajte više