HRT osniva istražno povjerenstvo zbog koncerta, Hrvatski generalski zbor osuđuje kritike

NAKON nedavnih navoda i žestokih kritika na HRT-ov prijenos koncerta "Za istinu" kojim se skupljao novac za obranu hrvatskih generala u Haagu i onih kojima se sudi u Hrvatskoj, nacionalna televizijska kuća odlučila je osnovati istražno povjerenstvo. Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja HRT-a Josip Pupovac danas se, nakon jučerašnjeg priopćenja premijerke Kosor i predsjednika Josipovića, odlučio na osnivanje povjerenstva.

>Otežan put u Europu: Josipović i Kosor za sporni humanitarni koncert optužili HTV!

Prema riječima glasnogovornika HRT-a, Danka Družijanića, cilj povjerenstva je utvrditi eventualne propuste koji su se dogodili tijekom HRT-ova prijenosa.

Podsjetimo kako je na koncertu prikupljen novac kojim će se platiti pravna pomoć hrvatskim generalima u Haagu, i to Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Od toga 30 posto ide onima koji su u pritvoru u Hrvatskoj, a među njima je i pravomoćno osuđeni Mirko Norac.

"Uzbunilo se vrhovništvo raspoređeno po zagrebačkim brežuljcima"

Povodom kritika iznesenih na račun koncerta "Za istinu", oglasio se priopćenjem i Hrvatski generalski zbor koji "najoštrije osuđuje političke i medijske napade na organizatore i sudionike nedjeljnog splitskog koncerta potpore optuženim hrvatskim generalima".

Hrvatski generalski zbor, udruga koja okuplja generale i admirale hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskog rata, dodaje da su "zaprepašteni činjenicom da se cjelokupno hrvatsko vrhovništvo, raspoređeno po zagrebačkim brežuljcima, uzbunilo do neslućenih razmjera zbog održanog koncerta "Za istinu" koji je bio posve humanitarne prirode".

"Čin političkog očaja koji ukazuje na svu jad i bijedu hrvatske politike"

"Koncert je bio izraz više moralne nego materijalne potpore napaćenim hrvatskim ratnicima koji leže po kojekakvim tamnicama diljem Europe. Osuditi nastup Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj čin je političkog očaja koji ukazuje na svu jad i bijedu hrvatske politike. Kad to promatramo kroz prizmu najnovijih ustavnih promjena, onda je žalost još i veća. Ako je i diplomatski zbor u Republici Hrvatskoj također osudio održavanje ovoga koncerta, onda se zapravo ovdje radi o udruženom zlonamjernom nasrtaju na hrvatski državni suverenitet i slobodu kao univerzalnu vrijednost napredne civilizacije.

Dakako, državne vlasti, snagom svoje moći, mogu zabraniti televizijske prijenose ovakvih koncerata, ali isto tako moraju znati da živimo u doba napredne tehnologije i da se više ništa ne može sakriti od javnosti kao jedinog pravednog suda. U iščekivanju presude hrvatske javnosti, hrvatski generali poručuju hrvatskom vrhovništvu da odmah prestanu sa praksom dokidanja temeljnih ljudskih prava i sloboda s jedne te osjećaja ponosa i dostojanstva svojih građana s druge pak strane", stoji u priopćenju.

Pročitajte više