HRT pozvao filozofa u emisiju, on ih odbio pa razlog objasnio na Twitteru

Foto: Robert Anic/PIXSELL, Twitter, Wikipedia

FILOZOF, bivši profesor na Hrvatskim studijima i Indexov kolumnist prof. Pavel Gregorić na svom Twitteru je objavio kako ga je HRT pozvao da sudjeluje u emisiji Art a la carte na Trećem programu s profesorima Mislavom Ježićem i Hrvojem Jurićem, s kojima bi pričao o budućnosti u humanističkim znanostima.


Gostovanje na HRT-u je odbio, a razlog odbijanja objavio je na Twitteru.


"Iako nisam spriječen obvezama toga dana, odlučio sam ipak ne prihvatiti Vaš ljubazni poziv jer Vaše sugovornike smatram u većoj ili manjoj mjeri suodgovornima za vrlo loše stanje u domaćim humanističkim znanostima", odgovorio je HRT-u Gregorić.

"Profesor Ježić je  suautor pravilnika koji obvezuje znanstvenike da objavljuju dio radova na hrvatskom jeziku, što ne samo da priječi inozemne znanstvenike da rade u Hrvatskoj i tako pripomognu internacionalizaciji našeg sustava, nego odvraća domaće znanstvenike od nastojanja da objavljuju u važnim časopisima", dodaje.

"Također, ne mogu smetnuti s uma činjenicu da je sin prof. Ježića zaposlen na Odsjeku za filozofiju, zahvaljujući bliskom odnosu između prof. Ježića i prof. Čovića koji je tada bio pročelnik i predstojnik katedre koju sada vodi prof. Jurić. Pretpostavljam da ne bi bilo ogromnih problema s nedavnim zapošljavanjem docenta na katedri za estetiku na Odsjeku za filozofiju da je kandidat bio netko od povjerenja prof. Čovića.

Osim toga, otkad je prof. Čović postao prorektor, Sveučilište u Zagrebu je postalo bastion autoritarnosti, pa čak i bezakonja kad je riječ o transformaciji Hrvatskih studija – u čemu je izravno sudjelovao, i još uvijek sudjeluje, prof. Ježić. Postupci uprave Sveučilišta u Zagrebu na čelu s prorektorom Čovićem, prema zaposlenicima Hrvatskih studija, kao i ranije prema zaposlenicima Filozofskog fakulteta, primjer je gaženja akademskih i ljudskih vrijednosti kojima bi nas humanističke znanosti trebale učiti

Razumjet ćete da mi je teško s tim ljudima razgovarati na apstraktnoj razini o budućnosti humanističkih znanosti, jer ih smatram suodgovornima na vrlo konkretnoj razini za sadašnje stanje u humanističkim znanostima. Kad bih prihvatio sudjelovanje u Vašoj emisiji, morao bih potisnuti ili svoju potrebu da govorim o konkretnim problemima domaće humanistike ili svoju iskrenost, pa smatram da je najbolje da to izbjegnemo", stoji u odgovoru koji je poslao HRT-u.

 

Pročitajte više