HRT pozvao zaposlenike da se izjasne o ponuđenom povećanju plaća

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija pozvala je radnike na izjašnjavanje o novom kolektivnom ugovoru ponudivši im opcije – povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto bruto ili 4 posto bruto s isplatom bruto dodatka od 50 eura, ili isplatu fiksnog dodatka od 105 eura bruto bez povećanja koeficijenta.

Kao četvrta opcija u izjašnjavanju zaposlenika HRT-a, koje će trajati do danas, 29. ožujka, u 17 sati, ponuđeno je i neprihvaćanje nijedne od navedenih ponuda poslodavca i ''sudjelovanje u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat u cilju ostvarenja zahtjeva iznijetih u kolektivnim pregovorima''.

Na temelju izjašnjavanja i odabira zaposlenika nastavit će se pregovori oko novog kolektivnog ugovora na javnoj radioteleviziji.

Šveb: Vodstvo HRT-a svjesno je da postoje socijalne nejednakosti

Prije izjašnjavanja zaposlenicima se obratio i glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb istaknuvši kako u petak, 31. ožujka, istječe produžena primjena postojećeg kolektivnog ugovora te samim tim i materijalna prava koje radnici ostvaruju - uključujući i rad subotom, popodne, dvokratni rad, prijevoz, prehranu, jubilarne nagrade, otpremninu, dodatak na staž, dodatak na staž na HRT-u i drugo.

''Iako navedene ponude možda u potpunosti neće ispuniti očekivanja radnika, naglašavam da se ipak radi o najvećem financijskom iskoraku povećanja mase materijalnih prava do sada u iznosu od dodatnih 4.2 milijuna eura odnosno dodatnih skoro 32 milijuna kuna'', istaknuo je Šveb.

Dodao je kako je vodstvo HRT-a svjesno da postoje socijalne nejednakosti i da pojedina radna mjesta nisu dovoljno vrednovana te su stoga spremni tražiti cjelovita rješenja u novoj sistematizaciji radnih mjesta. Istaknuo je i da od tri ponude koje su prezentirane sindikatima najviše u prilog radnicima ide ona o povećanju od 8 posto bruto vrijednosti koeficijenta jer se tako ostvaruju povećanja i na sve dodatke na rad.

"Sve ponude uključuju isplatu dodatka do iznosa minimalne plaće radnicima čija je plaća manja od minimalne plaće"

Za isplatu fiksnog dodatka u iznosu od 105 eura bruto (bez povećanja bruto vrijednosti koeficijenta) kazao je da taj fiksni dodatak ne ulazi u osnovicu te se ne primjenjuje na dodatke na rad, a u kolektivnom ugovoru je definiran kao dodatak te je samim tim podložan razmatranju u idućim pregovorima.

Sve ponude uključuju isplatu dodatka do iznosa minimalne plaće radnicima čija je plaća manja od minimalne plaće u RH, dodao je Šveb.

''Ističemo da je od osobite važnosti da se razmotre sve iznesene ponude koje se odnose na materijalna prava radnika HRT-a te da se u ovim izazovnim vremenima zajednički nađe zadovoljavajuće rješenje za sve radnike kako bismo što prije pristupili potpisivanju novog kolektivnog ugovora'', zaključio je.

Pročitajte više