HRT traži očitovanje od Karoline Vidović Krišto jer se pozivala na portal poznatog lažova i huškača

Screenshot HRT

HRT se oglasio o najnovijem ispadu Karoline Vidović Krišto.

>> Karolina Vidović Krišto na HRT-u gadila antifašizam, pozvala se na portal poznat po širenju laži

Naime, HRT-ova "stručnjakinja" opet je kardinalno pogriješila u eteru. Prije dva dana, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, generalizirala je o nasilnom antifašizmu. Što je najgore, Vidović Krišto se pozvala na malo poznati austrijski tjednik Wohen blick kao i na Info Wars, američki tabloid koji je u prošlosti više puta bio pod optužbama da je širio lažne vijesti.

Teoretičar zavjera

To je stranica koju je osnovao kontroverzni radijski voditelj i teoretičar zavjera Alex Jones. Riječ je o čovjeku koji je tvrdio da su pucnjave po američkim školama namještene, a koji je vladu optuživao da je bila umiješana u razne napade unutar SAD-a kao i u napad 11. rujna. Osim toga, on tvrdi da je američka vlada lažirala put na Mjesec. Jasno, kao ekstremni desničar, tvrdi da vlasti žele uvesti novi svjetski poredak, a kritičari ga opisuju kao konzervativca, ekstremnog desničara i čovjeka koji širi prorusku propagandu. U predsjedničkoj kampanji prošle godine upravo je Jonesov Info wars, na kojeg se poziva Vidović Krišto, bio jedan od glavnih portala koji je gurao besmislenu priču o pedofiliji članova obitelji Clinton u jednoj pizzeriji u Washingtonu. Jones se naknadno morao ispričati za laži.

>> Tko je Alex Jones? Lažljivac, prevarant i teoretičar zavjera koji je za HTV relevantan izvor


Nekritičko pozivanje

No, to ništa nije zasmetalo Karolini Vidović Krišto da se nekritički pozove na njegove novine koje su realno potpuno irelevantne u SAD-u. Tako je na hrvatskoj javnoj televiziji, kraj nekoliko desetaka poznatih i priznatih američkih medija, stajao screenshot iz nepoznatog glasila teoretičara zavjere.

Nakon toga, nastavila je svoje izlaganje o antifašizmu koje je u dobrom dijelu temeljila na portalima sumnjive vjerodostojnosti koji iza sebe imaju velike skandale. Između ostalog, u eteru govorila o zabranjivanju antifašizma, o o antifa pokretima koji udaraju u temelje slobode Amerike te kako se oni koji se nazivaju antifašistima koriste fašističkim metodama. Usput je sve povezala s Trgom maršala Tita.

"Crveni fašist"

"Antifašizam se ne temelji samo na ratovanju protiv fašista. On u sebe uključuje i demokraciju, a u komunizmu nije bilo demokracije. Nadalje, on uključuje i zaštitu ljudskih prava. Znamo da je Brozova Jugoslavija bila jedna od rijetkih zemalja koja nije potpisala UN-ovu povelju. Tu je poštivanje privatnog vlasništva", rekla je Vidović Krišto dodavši da je Brozova politika imala jasna fašistička obilježja. Vidović Krišto zapravo na javnoj televiziji donosi ulomke kolumne Ivice Šole za Slobodnu Dalmaciju. On tako zaključuje, a ona ponavlja bez ikakve ograde od njega, da Tito nije bio antifašist nego "crveni fašist".

"Prava podjela je na globaliste i na one koji zagovaraju nacionalne suverenističke države", zaključuje Vidović Krišto svoje izlaganje o antifašizmu koje je u dobrom dijelu temeljila na portalima sumnjive vjerodostojnosti koji iza sebe imaju velike skandale", rekla je.

Nije joj prvi put


Ovo nije prvi put da Krišto istupa s neprovjerenim informacijama.

>> SRAMOTNI HRT Karolina Vidović Krišto plašila javnost lažima o abortusu

>> LAŽI O ABORTUSU Nakon članka na Indexu Karolina Vidović Krišto priznala grešku i ispričala se

Odgovor HRT-a

Tražili smo odgovor od HRT o njenom istupu.

Zanimalo nas je koji je stav HRT-a, kakvi su standardi na HRT-u što se pozivanja na druge portale tiče. Jer ovdje je, da ponovimo, riječ o portalu koji je u više navrata uhvaćen kako svjesno širi laži, a kao takav je percipiran u američkoj javnosti.

Pitali smo HRT hoće li tražiti objašnjenje Vidović Krišto zbog čega se ne poziva na relevantne svjetske medije, nego na vrlo kontroverzne, koji pritom i nisu poznati široj javnosti, a imaju jako upitnu vjerodostojnost.

Ovo je bio odgovor HRT-a.

"Obavješćujemo Vas da su mjerodavni urednici zatražili očitovanje kolegice Karoline Vidović Krišto te će utvrditi sve okolnosti i odgovornosti i odlučiti o daljnjemu postupanju", rekli su nam.

Pročitajte više