HRT se oglasio o navodnom seksualnom uznemiravanju, najavljuju tužbe

TJEDNIK Nacional danas je objavio nastavak priče o navodnom seksualnom uznemiravanju na Hrvatskoj radioteleviziji. Tjednik navodi kako je vodstvo HRT-a odbilo zaštititi prijaviteljicu seksualnog uznemiravanja te ju je i protiv njene volje suočilo s Mislavom Stipićem iako je ona svojoj šefici Katarini Periši Čakarun rekla da njega ne treba štititi i zamolila je da joj ga ne šalje. Uz to, objavili su i transkripte s dva sastanka novinarke sa šefovima.

>> Nacional objavio transkripte s HRT-a. Stipić zlostavljanoj novinarki: Nisi zdrava

O svemu se oglasio i HRT. U priopćenju tvrde kako je Nacional iznio neistine te da "tema nije navodno seksualno uznemiravanje i borba za prava pojedinca protiv sustava, već plan da se sustavnim medijskim pritiskom smijeni ravnateljstvo nacionalne televizije".

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska radiotelevizija smatra da je iz obrade i pristupa temi jednog tjednika koji opsežno iznosi navodne nezakonitosti u poslovanju i poljuljane međuljudske odnose, razvidno da tema nije navodno seksualno uznemiravanje i borba za prava pojedinca protiv sustava, već plan da se sustavnim medijskim pritiskom smijeni ravnateljstvo nacionalne televizije.

Ravnateljstvo HRT-a podsjeća da je u svakom trenutku spremno odgovarati za svoje postupke i poslovanje, te može prihvatiti napade na osobnoj razini i kampanju medijskog linča protiv sebe kao dio "rizika posla".

Ono što Ravnateljstvo HRT-a ne može prihvatiti i najoštrije osuđuje, jest dovođenje u pitanje rada i ugleda javnog servisa kao i njegovih 2856 zaposlenika koji savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao.

HRT uviđa da se koordinirani pritisak na ključne ljude HRT-a provodi u trenutku kada gledanost emisija i programa raste, te u razdoblju zadnje četiri godine znatno smanjen dug HRT-a za 327 milijuna kuna a poslovanje je usprkos brojnim projektima u realizaciji (npr. otvaranje novog modernog Studija 12, ponovno otvaranje dopisništava u Vukovaru, Varaždinu i Bjelovaru), stabilno. HRT u potpunosti ispunjava svoju ulogu javnog medijskog servisa, u ovim izvanrednim okolnostima potresa i pandemije.Naglašavamo da će prozvane osobe poduzeti odgovarajuće pravne korake u cilju zaštite osobnog i profesionalnog integriteta, a da će Ravnateljstvo kao i do sada poslovanje temeljiti na Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, Statutu HRT-a i pozitivnim zakonskim propisima".

Pročitajte više