HRT smatra da nije dužan Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija

HRVATSKA radiotelevizija (HRT) izvijestila je danas da od prosinca prošle godine redovito u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija uplaćuje tri posto od RTV pristojbe.

HRT je to priopćio reagirajući na jučerašnje tvrdnje Hrvatske udruge radija i novina i Nacionalne udruge televizija da HRT Fondu duguje 25 milijuna kuna za razdoblje od osnivanja Fonda u kolovozu 2003. do prosinca 2004.

Na nacionalnoj javnoj radioteleviziji tvrde da se pridržavaju zakona i da nema nikakvog "nepoštivanja zakonom utvrđene obveze".

Zakonom o HRT-u ta je kuća obvezna tri posto od pristojbe uplatiti Fondu, no na HRT-u smatraju da se prema članku 64. Zakona ta obveza ne primjenjuje do osnivanja Fonda. Kažu da su, nakon što ih je 8. prosinca 2004. nadležno ministarstvo obavijestilo o ispunjenju svih uvjeta za početak uplate, odnosno o otvaranju žiro-računa Fonda, započeli s propisanim uplatama, te da su o tome obavijestili i Vijeće za elektroničke medije.

No, predsjednik Vijeća za elektroničke medije Denis Peričić smatra kako su Hrvatska udruga radija i novina i Nacionalna udruga televizija u pravu i da HRT zaista duguje novac Fondu te da krivo tumači Zakon o HRT-u.

"Člankom 64. određeno je da se odredba o financiranje Fonda od strane HRT-a neće primjenjivati do stupanja na snagu posebnog propisa kojim će taj Fond biti osnovan. Budući je on osnovan Zakonom o elektroničkim medijima u kolovozu 2003., smatramo da je HRT od tog datuma bio dužan uplaćivati tri posto od pristojbe", kazao je Hini Peričić.

Potvrdio je da HRT od prosinca prošle godine redovito mjesečno uplaćuje oko 1,9 milijuna kuna u Fond u koji je, po njegovim informacijama, do sada prikupljeno oko osam milijuna kuna.

Utvrdi li se da je HRT zaista dužan za razdoblje od kolovoza 2003. do prosinca 2004. morat će uplatiti dodatnih 20-ak milijuna kuna, kazao je Peričić.

Najavio je da će do zakonskog roka, odnosno 15. svibnja Vijeće za elektorničke medije raspisati natječaj za korištenje sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Inače, Hrvatska udruga radija i novina i Nacionalna udruga televizija od Hrvatskog sabora zahtijevaju da od Programskog vijeća HRT-a zatraži da osigura provedbu Zakona i utvrdi odgovornost za nepoštivanje zakonom utvrđene obveze HRT-a.

Pročitajte više