HRT svom bivšem šefu Bačiću, koji je u pritvoru, odobrio neplaćeni dopust

Foto: Igor Kralj (Pixsell) / Index

BIVŠEM glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, koji se i dalje nalazi u istražnom pritvoru, omogućen je neplaćeni dopust. Uprava državne televizije pozitivno je odgovorila na zahtjev svog bivšeg ravnatelja iz zatvora te mu je omogućila neplaćeni dopust do 15. rujna.

>> Kazimiru Bačiću zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela određen istražni zatvor

"Bivši ravnatelj zatražio je neplaćeni dopust, na što ima pravo prema Zakonu o radu", potvrđeno nam je s Prisavlja.

Torbar koji je Bandiću nosio novac

Podsjetimo, Bačića se sumnjiči da je uime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanju u projektu Vrtovi svjetla te da je koristio svoj utjecaj u bankama za kreditiranje tog projekta. Za svoju je ulogu kao nagradu, sumnja na to USKOK, dobio stan vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici, pokraj Trga bana Jelačića.

Bačić je uhićen 30. lipnja ove godine, a nakon što je odobren pritvor i nakon što je počeo postupak njegova razrješenja, odvjetnici su obavijestili Nadzorni odbor HRT-a da je Bačić otvorio trotjedni godišnji odmor.

"Obavještavamo da će gospodin Bačić koristiti godišnji odmor od tri tjedna, i to od 5. srpnja 2021. godine do 23. srpnja 2021. godine, sukladno Ugovoru o radu od 27. veljače 2017. godine. Slijedom navedenog, ljubazno Vas molimo da zabilježite korištenje godišnjeg odmora za navedeni period u odgovarajućim evidencijama korištenja godišnjih odmora HRT-a", stajalo je u dopisu koji je primio HRT nakon uhićenja Bačića.

Bačiću je krajem srpnja na još dva mjeseca produžen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Sve to vrijeme Bačić je zaposlenik HRT-a.

Poslodavac može odobriti neplaćeni dopust

Zanimljivo je da se HRT poziva na Zakon o radu kada je riječ o neplaćenom dopustu za Bačića. Naime, u Zakonu o radu u članku 87. stoji da poslodavac može radniku na njegov zahtjev odobriti neplaćeni dopust, kao i da za vrijeme "neplaćenoga dopusta prava i obveze iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom miruju". To znači da poslodavac, u ovom slučaju HRT, takvu zamolbu može i odbiti.

Valja istaknuti da zaposlenici HRT-a imaju kolektivni ugovor, koji također definira neplaćeni dopust. U tom dokumentu stoji da neplaćeni dopust može biti do 30 dana, i to za njegu člana obitelji, izgradnju ili popravak kuće ili stana, liječenje na vlastiti trošak, izobrazbu, osposobljavanje i specijalizaciju na vlastiti trošak, posjet članovima uže obitelji u zemlji i inozemstvu te sudjelovanje u kulturno-umjetničkim i sportskim priredbama. Neplaćeni dopust u posebnim okolnostima može biti i duži od 30 dana, no ni jedna mogućnost ne pokriva zatvor zaposlenika HRT-a. Da je primijenjen kolektivni ugovor, Bačiću ne bi mogao biti odobren neplaćeni dopust.

Podsjetimo da je sabor razriješio dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a za vršitelja te dužnosti imenovao je Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a.

Pročitajte više