HRT: Talijani su upozoreni da smanje snagu odašiljača kako ne bi ometali hrvatske signale

"U VEZI sa aktualnim problemima oko prijema tv signala u zapadnoj Istri i dijelovima Dalmacije, HRT obavještava javnost kako su mjere koje je poduzeo u suradnji sa ostalim nadležnim institucijama postigle prve rezultate", navodi se u priopćenju koje je poslano s Prisavlja.

Talijanske su vlasti, tvrde s HRT-a, ukinule frekvenciju jednoj lokalnoj tv postaji, a ostale su postaje upozorene da smanje snagu signala svojih odašiljača kako ne bi ometale prijem hrvatskih signala. Također, u Zagreb će 2. ožujka u posjet doći talijanski ministar ekonomskog razvoja Paolo Romani, koji će s hrvatskom stranom razgovarati o osnivanju mješovite talijansko-hrvatske komisije koja će u hodu raditi na otklanjanju smetnji prijema signala.

To je izrazito bitno zato što se tijekom narednih mjeseci očekuje digitalizacija juga Italije, te bi to moglo značiti dodatne probleme sa prijemom hrvatskih signala na dalmatinskoj obali.

Stefano Selli iz talijanskog Ministarstva ekonomskog razvoja na upit  dopisnika HRT-a Silvija Tomaševića u jučerašnjem Dnevniku također je istakao kako su talijanske vlasti intervenirale čim su doznale  za probleme.

Podsjećamo, od početka smetnji sa prijemom signala koje su se pojavile u prosincu 2010. HRT je u kontaktu sa Odašiljačima i Vezama (OiV), Hrvatskom agencijom za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) sa kojima poduzima mjere u cilju iznalaženju rješenja odnosno uklanjanja smetnji.

Pročitajte više