HRT usred izborne šutnje reprizirao Otvoreno o izborima

HRT je sinoć emitirao emisiju Otvoreno, u kojoj su gostovali komunikolog Anto Mikić, Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays, i stručnjak za medije Boris Beck. Raspravljalo se o predizbornoj kampanji i mogućim postizbornim koalicijama. I nije tu ništa sporno osim činjenice da je emisija reprizirana jutros u 7:30 na HRT-u 4, nakon što je na snagu stupila izborna šutnja. 

O svemu se oglasio Gong, koji je slučaj prijavio Državnom izbornom povjerenstvu.

Gong: Prijavili smo ih DIP-u

"Emitiranjem snimke jučerašnjeg Otvorenog HRT u jutarnjem programu krši izbornu šutnju koja je započela u ponoć. U emisiji se raspravljalo o finalu kampanje, izjavama Andreja Plenkovića o Ivanu Penavi, objavljivanju imena LGBT kandidata i prognozama scenarija nakon izbora", poručili su pa dodali:

"Slučaj smo prijavili Državnom izbornom povjerenstvu. Podsjećamo, izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, sutra u 19h. Ona se odnosi na zabranu svake izborne promidžbe od strane kandidata, ali i na medije i prenošenje kampanje, izjava kandidata ili drugih sadržaja vezanih za izbore."

Što sve podrazumijeva izborna šutnja?

Dok je šutnja na snazi, zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

To se odnosi na medije, ali i društvene mreže poput Facebooka i X-a, kao i na slanje SMS-ova biračima i slično, kako su svojedobno naglasili iz DIP-a.

Zabranjena su, dakle, "postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža".

S druge strane, neki vizualni promidžbeni materijali i dalje ostaju u javnom prostoru, poput jumbo plakata.

Za kršenje izborne šutnje na saborskim izborima nisu zapriječene novčane kazne, no ona se, uz neka manja odstupanja, na proteklim izborima uglavnom poštivala.

S početkom izborne šutnje završila je 17 dana duga službena promidžba uoči izbora, koji se, umjesto uobičajeno nedjeljom, ovoga puta održavaju u srijedu.

Izbori u Canberri, Sydneyju i Melbourneu

Što o svemu tome misle, birači u Hrvatskoj reći će u srijedu, a u inozemstvu danas i sutra.

Dijaspora, to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, biraju dva dana, a izabrat će tri od 151 zastupnika u Hrvatski sabor. Za njihovo glasanje bit će otvoreno 110 biračkih mjesta. Prva su se jučer u 22 sata po hrvatskom vremenu otvorila biračka mjesta u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, a posljednja u Chicagu i Los Angelesu, u četvrtak rano ujutro.

U inozemstvu će se izbori za sabor održati u 41 državi.
 

Pročitajte više