Hrvat iz Aljaske ipak ide u američki Senat

MARK BEGICH, gradonačelnik Anchoragea hrvatskog podrijetla je kao demokratski kandidat na izborima pobijedio republikanskog senatora Teda Stevensa koji 40 godina zastupa Aljasku.

Associated Press je Begicha proglasio pobjednikom nakon što je izvršeno prebrojavanje glasova poslanih poštom, a na temelju kojih je anulirana prednost koju je Stevens imao na temelju glasova s birališta 4. studenog.

84-godišnji Stevens, koji se smatra institucijom aljaške politike i koji je svoju državu u Senatu zastupao od 1968. godine, predstavlja republikanca s najdužim senatskim stažom u povijesti. Međutim, političku karijeru mu je, zapečatila federalna istraga zbog korupcije i krivokletstva, odnosno proglašenje krivim na suđenju neposredno pred same izbore. Od Stevensa je ruke digla i njegova stranka, uključujući aljašku guvernerku Sarah Palin koja ga je pozivala na ostavku.

Stevens je, međutim, zahvaljujući četiri desetljeća akumuliranom političkom kapitalu i pozivanjem na zasluge za državu utrku - koju su svi unaprijed bili držali otpisanom - uspio do posljednjeg trenutka učiniti neizvjesnom. Politički analitičari vjeruju kako je razlog tome bio strah pretežno republikanskih birača Aljaske kako bi Stevensov poraz pomogao demokratima da steknu kvalificiranu većinu od 60 mjesta u Senatu te tako omoguće Obami da Amerikom vlada bez da se uopće osvrće na to što misli potpuno marginalizirana oporbena stranka.

Da je Stevens bio izabran, dvotrećinska većina Senata bi ga mogla izbaciti iz svojih redova. U tom trenutku bi, po Ustavu Aljaske, Sarah Palin dobila ovlasti da imenuje privremenu zamjenu za Stevensa. Postojale su čak špekulacije da bi Palin mogla izabrati sebe te tako kao nova senatorica steći iskustvo na nacionalnoj razini koje se smatra nužnim za kandidaturu 2012. ili 2016. godine.

46-godišnji Begich je, inače, sin Nicka Begicha, popularnog kongresnika koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1972. godine. Njegov djed John Begich je u SAD emigrirao iz Hrvatske 1911. godine. Begich je oženjen za Deborah Bonito, bivšu čelnicu Demokratske stranke na Aljasci, a zajedno s njom ima sina Jacoba. Predstavlja prvog demokratskog senatora sa Aljaske nakon što se iz Senata 1981. godine povukao Mike Gravel.

Zajedno s Begichem, demokrati sada imaju 58 od 100 mjesta u Senatu. Teoretski imaju kvalificiranu većinu, s obzirom da u njihovom klubu sudjeluju nezavisni senatori Bernie Sanders (koji se deklarira kao socijalist) i Joe Lieberman (koji je na izborima podržao McCaina). Preostale su još dvije utrke - u Minnesoti gdje republikanski senator Ron Coleman prije automatskog prebrojavanja ima sićušnu prednost pred demokratskim kandidatom i popularnim komičarem Alom Frankenom, te u Georgiji gdje republikanski kandidat Saxby Chambliss 2. prosinca mora u drugi krug protiv demokratskog izazivača Jima Martina.

D.A.

Foto: begich.com

Pročitajte više