Hrvat osumnjičen za urotu protiv Moralesa prebačen u "bolivijski Alcatraz"

SUTKINJA Betty Yaniquez odredila je danas premještaj dvojici osumnjičenih urotnika protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa u maksimalno čuvani bolivijski zatvor smješten nedaleko od glavnog grada La Paza.

Zatvor u La Pazu nije dovoljno siguran, obrazložila je pritom, da bi se dvojica "obučenih terorista" - hrvatski državljanin Mario Francisco Tadić Astorga te mađarski državljanin Elod Toaso - onemogućili u pokušaju bijega. Premještaj osumnjičenih terorista u "bolivijski Alcatraz", Chonchocoro udarna je vijest svih medija u državi kojom predsjeda Evo Morales.

Podsjetimo, teroriste vlasti neslužbeno povezuju s Brankom Marinkovićem, oporbenjakom hrvatskih korijena.

"Zasad nema pritisaka na Hrvate u Boliviji"

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija kazao nam je da će u slučaju pojačanih pritisaka na hrvatsku populaciju u Boliviji, hrvatska veleposlanica Vesna Terzić koja je stacionirana u Čileu, no zadužena i za Boliviju, biti pozvana na konzultacije u MVPEI. Stanje sa pritiscima na Hrvate u Boliviji koji za sada nisu zabilježeni, dodao je, prate i počasni konzuli u Santa Cruzu de la Sierri i Cochabambi.

Ubijeni Irac je bio obični student na putovanju?

Danas su irske vlasti poručile da 24-godišnji student građevinskog menadžmenta, Irac Michael Dwyer, jedan je od trojice ubijenih u akciji policije u hotelu u Santa Cruzu, na istoku Bolivije - nema kriminalni dosje i izrazili zabrinutost zbog toga što se na fotografiji trupala jednog od ubijenih vidi da su mu ruke bile vezane.

"To je zaista neobično jer kada se tijelo odnosi s mjesta događaja ne razumijem kako ruke mogu biti vezane", istaknuo je irski ministar za europska pitanja Dick Roche. Ponovio je nekoliko puta da je mladi Dwyer "čist" i da to što je bio u maskirnoj odjeći ne mora značiti da je militantan. Naglasio je i da nije neobično da mladi ljudi putuju po svijetu.

Osim Dwyera u akciji uhićenja ubijeni su i Eduardo Rozsa Flores "Chico" i Arpad Magyarosi.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više