Hrvat u SAD-u prevario ulagače za 1,5 milijuna dolara. Ide u zatvor na 3 godine

Foto: Facebook

IZVRŠNI direktor tvrtke Bouxtie iz Delawarea osuđen je na tri godine zatvora i kažnjen novčanom kaznom od 1,5 milijuna dolara zbog varanja investitora u Kaliforniji.

Radi se o Hrvatu Renatu Libriću koji je uhićen 10. svibnja ove godine u Redwoodu u Kaliforniji.

Librić je, prema optužnici, lažirao potpise na dokumentima i na taj način izveo prevaru tešku 1,5 milijuna dolara. On je u razdoblju od kolovoza 2017. godine pa sve do veljače ove godine kao dioničar i izvršni direktor tvrtke Bouxtie orkestrirao prevaru koja je uključivala lažiranje potpisa direktora jedne velike američke korporacije. Librić je, dakle, lažirao potpis direktora te tvrtke kako bi prevario investitore i naveo ih da ulažu u njegovu mobilnu aplikaciju Bouxtie. Tvrdio je da direktor firme čiji je potpis lažirao želi u njegov startup uložiti 150 milijuna dolara.

Prevara teška 1,5 milijuna dolara

Na taj je način privukao investitore za ulaganje u svoju aplikaciju i dobio posudbu od tvrtke iz Las Vegasa u iznosu od 1,5 milijuna dolara. Librić im je obećavao oko 4 posto svoje kompanije i dobru zaradu.

Bouxtie je, kako ju je predstavljao Librić, mobilna aplikacija koja digitalizira, personalizira i pojednostavljuje proces darivanja poklon-kartica, što je u SAD-u vrlo popularno. Tvrdio je da surađuje s više od 140 tvrtki, među kojima su Nike, Starbucks, Sephora, Amazon, Whole Foods, Macy's...

Proglašen je krivim i za podizanje 130.000 dolara s računa svoje kompanije.

Pročitajte više