Hrvat uhićen zbog pokušaja ubojstva Larsa Vilksa je Danijel Oršuš



HRVAT koji je zajedno s još šest ljudi uhićen u Irskoj zbog sumnje na sudjelovanje u zavjeri ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa navodno je Danijel Oršuš, 26-godišnjak iz Stiske kraj Đurđevca.

The Evening Herald naveo je u tiskanom izdanju kako je Oršuš među uhićenima, a Večernji list je uspio stupiti u kontakt s njegovim prijateljem iz Bangladeša, koji je ispričao kako se na Danijelu, rodom iz romskog naselja, primijetila značajna promjena u ponašanju otkad je prešao na islam. Oršuš je navodno živio u gradu Waterfordu, gdje je i uhićen.

Zadržani u pritvoru

Osim Oršuša, irske su sigurnosne službe uhitile još šest ljudi. među njima se najviše ističe Amerikanka Jamie Ramirez, budući da je ključna članica terorističke grupe bila druga Amerikanka, Colleen LaRose, poznatija i kao Jihad Jane. Ramirez je bila udana za Alžirca Šarifa Damachea. Uhićena su još dva bračna para, Alžirci Ghamrassan Moulay-Slimane i Iles Moulay-Slimane, te Libijac Abd Al-Salam Mansur Al Jahani i njegova supruga Nadah Sameh, Palestinka.

U zadnja dva dana je policija odvela svih sedam uhićenih pred Okružni sud u Waterfordu. U srijedu je pred sud izvedeno pet članova grupe, a Oršuš i Ramirez izvedeni su pred sud jučer. Sud je produžio pritvor svim osumnjičenima za 72 sata, a policija po irskom kaznenom zakonu ima pravo zadržati ih tjedan dana od uhićenja.

Tajni postupak

Osumnjičenike se ispituje u Waterfordu, Dungarvanu, Tramoreu Thomastownu. Odvjetnici osumnjičenih nakratko su razgovarali s novinarima ispred zgrade suda, gdje su potvrdili državljanstvo članova grupe iz Alžira, Libije i područja palestinske samouprave.

Ovo je prvi put da su se policija i tužiteljstvo pozvali na članak kaznenog zakona donesenog 2007. godine, koji dopušta uklanjanje medija sa sudskih saslušanja u posebno osjetljivim slučajevima. Isti kontroverzni kazneni zakon dopušta duže zadržavanje osumnjičenika za terorizam.

Pročitajte više