VIDEO Hrvatski doktor ostao u Miamiju, pogledajte što je snimio sa svog prozora

Foto: Mihovil Strujić

Uragan Irma danas je udario na Floridu. Milijuni ljudi su pobjegli iz svojih domova, Miami je grad duhova.

>> VIDEO, FOTO U iščekivanju Irme, pogledajte sablasno prazne ulice Miami Beacha

Doktor Mihovil Strujić ostao je u svom domu, na samoj obali Miamija. Sinoć nam je iscrpno opisivao situaciju, a danas nam je također javljao što se događa.

>> HRVAT IZ MIAMIJA ZA INDEX "Nema hodanja okolo, dijelovi grada su bez struje, neki i bez interneta"

Mihovil nam je pojasnio da je ostao kod kuće jer je njegova zgrada sigurna.

"Ovi koji su ostali opušteni su, neki su čak organizirali zabavu kako bi im brže prošlo vrijeme. Zgrada resorta u kojem sam ja građena je od armiranog betona, a prozori su otporni na udarce predmeta (certified hurricane proof). Također imamo emergency područja u unutarnjim dijelovima zgrade, koja su okružena s najmanje 20 cm betona i nemaju prozore. Zgrade kao što je ova imaju svoje generatore i neke opskrbljuju strujom i stanove, dok većinom samo dijeljene prostore", sinoć nam je objasnio Strujić.

Strujić nam je poslao i nekoliko snimki napravljenih tijekom današnjeg dana s njegovog prozora. Iako se Miami nije našao na direktnoj putanji Irme, snimke pokazuju da situacija nije nimalo bezazlena.



Nalazite se u Miamiju ili nekom od područja pogođenih Irmom, javite nam se na desk@index.hr ili porukom na Facebooku

Mihovilova javljanja pratite uživo na Indexu:

22:45 Uragan je počeo slabjeti. Vjetar okreće na jugoistočni i uskoro na južni. Pogledajte kako to izgleda s mog prozora.



21:20
Gradonačelnik Miamija obratio se građanima i poručio da se očekuje tzv. "storm surge" (podizanje mora) od oko metar i pol. Također je proglašen policijski sat za sljedeće dvije noći.

20:18
Javio mi se prijatelj koji živi na Brickel Avenue. Kaže da je ovo sad najgore - vani se ništa ne vidi, a prozore tresu jaki udari vjetra.

20:13
Prijavljen je tornado oko zračne luke u Fort Lauderdaleu, kreće se prema sjeverozapadu.

19:56
Ponovno smo dobili upozorenje na vjerojatan tornado u sljedećih pola sata.

19:40
Bio sam dolje i osiguranje je odšarafilo sve panele i gase jedan po jedan sustav da bi došli do alarma. U zgradi ne radi klima u središnjim prostorima, pa je cijela zgrada mokra iznutra.

18:55
Prijatelj koji živi u zgradi na križanju Brickel Avenue (velike ulice koja ide po sredini Miamija) i mosta preko Miami Rivera javlja mi da je voda na Brickel Avenue do visine ljudskog vrata. Inače, u Brickel Avenue smještene su sve najpoznatije banke, od JP Morgana pa nadalje.


18:25
FPL je jučer ugasio jedan od dvaju nuklearnih reaktora u NE Turkey Point. Kako su vjetrovi daleko ispod prijašnjih predviđanja, jedan od reaktora ostat će raditi punom snagom kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje sustava. Trenutačno dosta kućanstava nema električnu energiju i očekuje se popravak tijekom dana za dio njih, a normalan početak radova oporavka od ponedjeljka. Preostali reaktor je, inače, snage NE Krško.

17:25
Vjetar i dalje puše brzinom od  57 mph (92 km/h). U zgradi se upalio alarm koji se uključi kad je negdje ili voda ili požar. Najvjerojatnije je voda prošla na nekim od vrata u podnožju zgrade, što je uključilo alarm. Nadam se da će ga znati isključiti jer inače samo vatrogasci smiju (i možda imaju pristup) ugasiti alarm. Moguće je da postoji dogovor zbog uragana.

16:00
Struje još uvijek ima, ali kabelski internet je pao. No, struja je važnija jer drži klimu. Bez klime bi bilo loše jer je vani vruće, a vlaga je na 100%. Kiša je sasvim mlaka, a temperatura mora je oko 30 stupnjeva, što je normalno za ovo doba godine. Vrh sezone uragana je svake godine oko 10. rujna.

15:40
Trenutni je vjetar oko 54 mph (87 km/h) i lagano jača. Moguće da u Miami Beachu neće ići preko 60 mph. Središte uragana je prešlo preko Key Westa s vjetrovima brzine 130 mph kao uragan kategorije 4. Trenutno se središte uragana pomiče pravocrtno prema Tampa, FL gdje se očekuje u 8 ujutro po hrvatskom vremenu. Tampa ima preko tri milijuna stanovnika.

14:25 Palme se bore s vjetrom. Jedna nije izdržala.

14:20 Miami prije pola sata.

14:05 "Promjena je da je putanja središta nakon dolaska u Floridu ravnija prema sjeveru, što nije najbolje jer se očekuje da će uragan doći do Tampe u kategoriji 3. Međutim, ako ne dođe iznad kopna, neće mu padati snaga brže i doći će na sjever Floride još uvijek klasificiran kao uragan i vjerojatno takav prijeći u Georgiju".

14:00 "Očekuje se da će središte uragana u Key Westu proizvesti vjetrove od 130 mph (210 km/h)"

13:35 Kabelski internet ne radi. Struje jos uvijek ima.

13:30 Vjetar je u Miami Beachu oko 49mph (79km/h), istočni. Kiša pada slabije. Objavljeno je da rubovi središta uragana dolaze do Florida Keysa. Upravo je objavljena opasnost od mogućeg tornada koja traje sljedećih 30 minuta.

Očekujemo update National Hurricane Center u 14 sati (CET)

Pročitajte više