ANKETA Fidel Castro - heroj ili zločinac?

Foto: FAH

SMRT Fidela Castra, dugogodišnjeg kubanskog čelnika, izazvala je niz reakcija diljem svijeta, a podijelila je i samu Kubu.

Građani Havane na ulicama su s tugom reagirali na vijesti o Castrovoj smrti, dok su se u Miamiju, gdje žive mnogi Kubanci koji su ondje našli egzil od komunističke vladavine, neki veselili trubeći iz automobila te lupajući loncima i poklopcima, prema izvješćima s društvenih mreža, prenosi Reuters.

Podijeljene reakcije prisutne su i u Hrvatskoj, tako da dio komentatora slavi Castra zbog otpora američkom utjecaju, a dio ga proziva zbog komunističke diktature.

 

U nastavku donosimo dio komentara Indexovih čitatelja na smrt Fidela Castra.

"Neko će reći da je bio komunistički diktator... Jeste bio je komunistički diktator, ali barem nije dozvolio da mu jenki čizma gazi u državi i na djonovima unosi blatnjavu demonkratiju. Da li znači bolje je biti sit i prodan... i da ti ujka Sem otvara pepsi kolu? Njegov narod nije nikada bio gladan imaju oni dovljno za sebe... normalno da će pentagon vršiti propagandu, a kubanac će piti koktel, jesti prirodno voće koje nije GMO, jesti ribu dok nepočne da kenja ikre i onda iz oduška zapaliti cigarilos i reći ovo je raj. Dok će amer da prži napalm bombama narod po svetu, jesti čizburger, i sa puškom pumparicom u svojoj zemlji da pazari kutiju cigara...", piše jedan komentator.

"Heroj, a ne zločinac!", smatra drugi.

"Otišao je još jedan diktator i zločinac!", ističe treći.

"Je li vi to žalite za njim?!", pita se četvrti.

"Slava mu... Nisi se dao pod utjecaj američkih govana...", navodi peti.

"Revolucionari pod stare dane zaseru"

"Revolucionari umiru mladi. Poput Che-a. Ovako pod stare dane zaseru sve ideale na račun komocije... Kao i svi koji kurcem mrdnuli nisu ....", piše šesti.

"Uspješno je izbjegavao ljudske zakone, ali pravdu prirodnog zakona nije mogao izbjeći", dodaje sedmi.

"Umro diktator?", piše osmi.

"Jedan diktator manje, koliko je ljudi unesrećio", upozorava deveti.

"Jao! jel Ameri već spremaju feštu? Sad je Kuba njihova", piše deseti.

"Slava Kastru! Za SAD svi si diktatori koji ne žive po njihovom diktatu", dodaje još jedan.

"Neće on u zemlju. Takvog zločinca ni zemlja neće", smatra drugi.

Podsjetimo, kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i pet desetljeća prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina. Teško je obolio 2006. godine, a vlast je predao dvije godine kasnije svom bratu Raulu Castru.

> Umro Fidel Castro

> SMRT FIDELA CASTRA Tuga u Havani, slavlje u Miamiju: "Sotono, Fidel je sada tvoj"

Pročitajte više