"Hrvati se ni za što neće sami boriti"

UGLEDNA hrvatska psihologinja Mirjana Krizmanić gostovala je u Zadru u okviru manifestacije "Zadar čita" prilikom čega je dala intervju novinarki lokalnog Zadarskog lista. Krizmanić je poznata i kao autorica hrvatskog priručnika za samopomoć "Tkanje života", a u Zadru je predstavljala i svoju novu knjigu "Život s različitima" u kojoj se bavi predrasudama prema različitima. U opširnom intervjuu progovorila je o svom životu te bolesti koja ju je zadesila dok je imala 14 godina, a osvrnula se i na aktualno stanje u Hrvatskoj.

O Hrvatima: Pasivni, nedovoljno aktivni u borbi za svoja prava

"Ono što vidim je da su Hrvati pasivni, apatični, komotni i da se ni za što neće sami boriti, već uvijek očekuju da netko drugi za njih riješi te probleme", kaže Krizmanić te dodaje kako bi Hrvati sami trebali rješavati probleme te navodi primjer iz Zagreba.

"To govorim iz iskustva. U Zagrebu puno demonstriram protiv devastacije grada. Na te demonstracije nikad ne dođe više od dvije, tri tisuće ljudi, a ostalih milijun doma jadikuje kako se uništava grad", komentira Krizmanić.

Na pitanje novinarke hoće li Hrvati krenuti u nešto ozbiljnije kada dođu u ponor pred kojima stoje Krizmanić odgovara: "Teško je to reći. Govorimo 'Hrvati' kao da je to jedna homogena grupa. Mi imamo veliku društvenu raslojenost. Imamo jedan silno bogati sloj koji se obogatio za vrijeme rata i koji ni u kakav ponor neće ni upasti i imamo većinu koja vrlo teško živi. Kad dođu u ponor, onda tek neće moći ništa i bit će totalno pasivni jer će se boriti za koricu kruha."

"Jednostavno nismo narod koji je dovoljno aktivan da se sam bori za svoja prava", zaključuje Krizmanić.

O premijerki

"Ta ocjena je kod mene vrlo varijabilna. Neko vrijeme je rasla zato što sam mislila da je upala u jednu groznu situaciju i bila okružena neprijateljima. Imenovao ju je premijer Sanader, a svi njeni ministri su mislili da bi oni trebali biti premijeri. To je bilo vrlo teško, a ona se nosila s tim jako dobro. Sad su odjednom počeli ići prema ponašanju koje je pokazivala kad se takmičila za predsjednicu. Postala je pomalo svadljiva, postala je opet Suzana i stvara nepotrebni sukob s predsjednikom Josipovićem koji je dobro odgojen, pametni gospodin i koji je sklon suradnji", komentira Krizmanić za Zadarski list.

O sukobima premijerke i predsjednika te stražnjici

"Mislim da je velik dio tih tema bacanje pijeska u oči narodu tako da se ne bavimo i ne koncentriramo na nesposobnost Vlade da postigne neke mjere, da se ne bavimo nečim bitnim nego da se bavimo s tim hoće li ta lijepa mala stražnjica biti ili neće bit na reklami. To je loše jer bi se svi trebali koncentrirati na to da se zemlja opet osposobi. Ali to ne ovisi o nama, to su njihove igre."

Pročitajte više