Hrvati u Srbiji: Prekinite favorizirati Bunjevce nehrvate na štetu Hrvata

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) priopćio je danas kako očekuje da gradovi Subotica i Sombor, nakon uključivanja u europsku prekograničnu suradnju s partnerima u Hrvatskoj, prekinu praksu isključivanja Hrvata iz struktura lokalne vlasti. Hrvatsko ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU podržalo je tri Interreg prekogranična programa Hrvatska-Srbija u području energetske učinkovitosti u vrijednosti 5.4 milijuna eura.

Programom suradnje obuhvaćeno je sedam lokalnih samouprava ili institucija u obje države, među kojima su i gradovi Subotica i Sombor. Pozdravljajući odluku hrvatskog ministarstva DSHV je priopćio kako je važno što su programom obuhvaćene i sredine u kojima u značajnoj mjeri žive vojvođanski Hrvati.

"Prekinite favorizirati Bunjevce nehrvate"

"Istodobno želimo skrenuti pozornost da Hrvati, kao nacionalna manjina koja u značajnoj mjeri živi na području Grada Subotice i Grada Sombora, aktivno ne participiraju u radu lokalne administracije niti su snažnije integrirani u strukture lokalne zajednice", naveo je DSHV.

Za očekivati je da pozitivni pomaci u suradnji između dvaju ministarstava vlada u Beogradu i Zagrebu mogu biti poticaj i za Grad Sombor i za Grad Suboticu da "prekinu s dosadašnjom praksom isključivanja Hrvata iz procesa donošenja odluka i zaprječavanja integracije u strukture lokalne zajednice", dodaje se u njihovu priopćenju.

DSHV očekuje i da se u time sredinama prekine "aktivna afirmacija i favoriziranje Bunjevaca nehrvata na štetu Hrvata".

Pohvalili Novi Sad kao pozitivnu iznimku

Stranka hrvatske manjine se nada da će gradovi Subotica i Sombor prepoznati mogućnost da preko ostvarene participacije DSHV-a još značajnije sudjeluju i koriste dostupna sredstva Europske unije za razvitak lokalne samouprave kroz programe Europske unije kojima rukovodi Vlada Republike Hrvatske.

S druge strane, DSHV je pohvalio Novi Sad koji "predstavlja pozitivnu iznimku - Hrvati su zastupljeni u tijelima gradske uprave, uključeni su u procese donošenja odluka i Grad Novi Sad izdvaja značajna financijska sredstava za kulturno stvaralaštvo lokalne hrvatske zajednice i očuvanje kulturnog nasljeđa, osobito vezanog za Katoličku Crkvu".

Subotica i Sombor sredine su u kojima živi najveći broj vojvođanskih Hrvata, ali godinama ne uspijevaju ostvariti zastupljenost u strukturama lokalne vlasti koju vodi Srpska napredna stranka, iako je DSHV u partnerskim odnosima na razine republike i pokrajine.   

Pročitajte više