Hrvati u Zambiji uhićeni nakon dojave iz Hrvatske, u istom su pritvoru. Evo detalja

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

HRVATI su vraćeni u pritvor nakon što su ponovno uhićeni u zračnoj luci, iz koje su trebali poletjeti za Hrvatsku jer im jučer obustavljeno suđenje za pokušaj trgovine djecom. Na aerodromu su zaustavljeni iako im je dan ranije određeno da u roku 48 sati napuste zemlju.

Hrvati su već bili prošli graničnu kontrolu, ali onda ih je imigracijska služba zaustavila na gotovo isti način kao početkom prosinca, kad su prvi put uhićeni. Ključna je razlika u tome što je tada s njima bilo četvero djece koju su pokušali posvojiti iz DR Konga. Ponovno su uhićeni pod optužbama za trgovinu ljudima, konkretno djecom. 

Vraćeni u pritvor nakon dojave iz Hrvatske za koju još uvijek nema službene potvrde

"Vraćeni su u isti pritvor u kojem su i bili. Hrvatski veleposlanik sutra će doputovati u Lusaku. Pokušat ćemo i dalje diplomatskim putem činiti sve što možemo da bismo im pomogli. Još uvijek ne znamo točan razlog ovog obrata", rekao je za Index ravnatelj Uprave za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova Vinko Ljubičić.

Upitali smo ga i o anonimnoj prijavi iz Hrvatske, koja je, prema neslužbenim informacijama koje su se pojavile danas popodne, razlog za ponovno uhićenje četiri hrvatska para. 

"To ne mogu potvrditi jer njima nije rečeno zašto su vraćeni natrag. Moramo doći do te informacije pa čak i da se radi o anonimnoj prijavi, o čemu je riječ. Odjedanput je zambijsko državno odvjetništvo zatražilo da se postupak protiv njih nastavi. Ovo je vrlo nezgodna situacija i za njih i za nas, samo su dodatno uneseni neizvjesnost i nervoza", kaže Ljubičić.

Zambijska novinarska: Tužiteljstvo ima nove dokaze

Liambella Mutumba, novinarka zambijskog Muvi TV-a, za Dnevnik Nove TV rekla je kako joj je izvor pojasnio da su Hrvati ponovno uhićeni zbog novih dokaza.

"Nema službene izjave još, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima. Prošlo ročište su imali samo izjavu vlasnika pansiona, recepcionarke, službenika koji ih je uhitio. Ovaj put možda imaju službenike ili osobe iz DR Konga odakle su djeca."

No ako je, kako se nagađa, riječ o dojavi iz Hrvatske, postoji i mogućnost da nema novih svjedoka iz Konga, nego da tužiteljstvo želi provjeriti informacije iz dojave ili smatra da sada raspolaže dodatnim informacijama koje može upotrijebiti kao nove dokaze protiv Hrvata.

Posjetimo, sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedjeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i naložio im da u roku 48 sati moraju napustiti zemlju. Time se suđenje prekinulo, no sudac je napomenuo da to ne znači i oslobađajuću presudu za Hrvate.

Pravna pozadina

Profesor s Pravnog fakulteta za Novu TV je pojasnio da je važan dio zambijskog zakona onaj prema kojem javni tužitelj može odustati od kaznenog progona. I to može napraviti u dva slučaja.

"U prvoj situaciji javni tužitelj odustaje od kaznenog progona prije nego je iznesena obrana i tada dolazi do obustave kaznenog postupka. U drugoj situaciji odustaje od progona nakon što je iznesena obrana i tada je oslobađajuća presuda", pojašnjava Aleksandar Maršavelski.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedna pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. Jučer je sud odbacio optužnicu i naložio im da u 48 sati napuste zemlju. 

Ministar Malenica: Čudna situacija

"Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, temeljem te činjenice, ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji", rekao je ranije danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i dodao da se veleposlanik Ante Cicvarić uputio prema Ndoli.

"Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji", rekao je ministar. 

Djeca se nalaze u sirotištu u Zambiji, no ima malo informacija o njima. 

"Djeca su hrvatski državljani. To je činjenica i u tom smislu ćemo učiniti sve što možemo da izvučemo djecu iz Zambije. Odnosno, mi u ovom trenutku ne znamo hoće li djeca ostati u Zambiji, hoće li ih vratiti u Kongo, kakav je stav bioloških roditelja te djece. U narednom razdoblju to je prioritet", rekao je Malenica dodavši da djecu mogu pokušati dovesti u Hrvatsku "diplomatskim putem". 

Uvjeren je da će se detalji ove "iznenadne situacije" otkriti na prvom idućem ročištu Hrvatima.

Na upit novinara zna li nešto o potencijalnoj anonimnoj prijavi iz Hrvatske koja je mogla utjecati na ovaj zaplet, Malenica je rekao da ne znaju ništa o tome. 

"Ta informacija nam nije poznata i to smo pokušali doznati od odvjetnika i ni on nema tu informaciju", rekao je Malenica. 

Dodao je da ga je jutros kontaktirao zambijski ministar pravosuđa i da ga je obavijestio da su hrvatski državljani krenuli prema zračnoj luci i da imaju 48 sati da napuste tu afričku zemlju. No u međuvremenu je došlo do novog preokreta. 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više