Hrvati zaštitili šparoge pred strancima

JE LI i Hrvate uhvatila manija zaštite autohtonih biljnih vrsta s nekoliko godina zakašnjenja u odnosu na sjeverozapadne susjede, pa su istarske divlje šparoge zabranili brati Slovencima i Talijanima koji rado dolaze u hrvatsku Istru?

Nakon što su o zabrani branja šparoga pisali mariborski dnevnik "Večer" i ljubljanski "Dnevnik", o tome je u srijedu i "Delo" objavilo članak pod naslovom "Hrvati zaštitili svoje šparoge pred strancima". Stranac koji sada, kada je počela sezona sakupljanja divljih šparoga u Istri, ne zna za nove zakonske odredbe, riskira 10 do 25 tisuća eura kazne, a među onima koji su ih rado brali ima puno Slovenaca i Talijana, piše dopisnik "Dela" iz slovenskog primorja Boris Šuligoj.

Istina je da zakonska zaštita nije diskriminirajuća jer i Hrvati šparoge smiju brati samo uz dozvolu i u ograničenim količinama - jedan kilogram na dan, ali novi je propis prestrašio one koji do sada nisu razmišljali da, vozeći šparoge preko granice, čine prekršaj.

"Tko želi šparoge sada prenijeti preko granice u Sloveniju, mora imati račun da ih je kupio ili dozvolu. Kad Talijani doznaju za tu hrvatsku zabranu, vjerojatno će šparoge radije kupiti ili brati u Sloveniji, gdje ih također ima, a dozvola nije potrebna", piše Boris Šuligoj, dodajući da je sakupljanje šparoga pravi nacionalni sport u mnogim krajevima, a osobito u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Zaštitari prirode doduše tvrde da branje divljih šparoga ne škodi okolišu, naprotiv korisno je za prirodu kako se guštara u šumi ne bi previše razrasla.

List podsjeća da je sakupljanje šparoga uz hrvatsku obalu i na otocima nacionalni šport, te da sličan šport imaju i Slovenci koji masovno traže gljive u svojim šumama. Slovenci su prije nekoliko godina prihvatili i poseban zakon o zaštiti autohtonih slovenskih gljiva po kojemu stranci ne smiju brati slovenske gljive bez dozvole.

No, i u ovom slučaju zabranu je bilo teško nadzirati iako je zakon donio i neke pametne odredbe, primjerice da se smije nabrati najviše jedan kilogram gljiva po osobi, da gljive treba očistiti od micelija već u šumi, kako bi sljedeće sezone niknule nove. Donošenje zakona bilo je potaknuto lažnim senzacionalističkim vijestima kako Talijani masovno dolaze u slovenske šume i odnose tone kvalitetnih vrganja za svoju prehrambenu industriju i tršćanske picerije.

Pročitajte više