U HRVATSKOJ JE SPOLNI ODGOJ TABU Pogledajte kako u Švicarskoj izgleda test o seksu za 13-godišnjake

Foto: 123rf, Index

ZDRAVSTVENI odgoj u Hrvatskoj još uvijek se može nazvati tabu temom. Da nije tako u ostatku Europe i svijeta, dokazuje i test koji u švicarskim školama rješavaju 13-godišnjaci.

Pitanja s testa nam je poslala majka čija kći pohađa prvi razred gimnazije u Švicarskoj, kamo se s obitelji iz Hrvatske odselila prošle godine.

"Naša kći u Švicarskoj završava prvi razred gimnazije. Da smo ostali u Hrvatskoj, sada bi završavala sedmi razred, ali ovdje je sustav nešto drugačiji", objašnjava majka.

"U školi uče, na satima biologije, seksualni odgoj. Zorno su im prikazani muški i ženski spolni organi, kako izgledaju, kako se zovu pojedini dijelovi i čemu služe. Na prvu sam se iznenadila kako je sve detaljno objašnjeno i kako je profesor temeljit. Nisu učili o seksualnom odnosu između muškarca i žene, ali mnogo su naučili", nastavlja ona.

"Posebno me oduševilo to što su imali sat na kojemu su govorili o genitalnom sakaćenju djevojčica u Africi pa su gledali film o tome. Moja kći je prvi put čula da postoji takvo nešto", rekla je majka.

Učenje o kontracepciji

Djeca u švicarskim školama uče i o kontracepciji, i to poprilično opširno.

"Učili su o načinima kontracepcije, to da postoje mehanička, kemijska i kirurška, znaju što su hormonalne kontracepcije, sterilizacija, dijafragma... Znaju i kako djeluje antibebi pilula. Nisu učili kako se stavlja kondom, ali su učili što je on i čemu služi", tvrdi ona.

"Sve je neopterećeno i prilagođeno djeci", kazala je ona.

"U Hrvatskoj se nije moglo učiti o tome na ovaj način. Odnosno, moglo se eventualno govoriti nešto o tome ako je učitelj htio održavati nastavu zdravstvenog odgoja ili uzeti to kao temu na razrednoj nastavi", prisjeća se ta majka.

Hrvatski i švicarski način

"Švicarski model je bolji, naravno. U Hrvatskoj je problem to što se u školama uči vjeronauk. Od malena se djecu uči jednom partikularnom svjetonazoru. U školi i ne znaju kad bi trebalo učiti o seksu, tek na kraju osnovne škole uči se anatomija ljudskog tijela", kaže majka.

"Djeca danas trebaju učiti takve stvari na vrijeme, a ne kao prije da sami pronalaze odgovore na to čitajući časopis Bravo, ako znaju njemački. Danas svega toga ima na internetu, ali se bojim da mnogo tog sadržaja nije primjereno djeci pa ona trebaju nekoga tko će ih usmjeriti prema učenju i odgovornom ponašanju, a ne pornografiji", smatra ona.

Švicarski školski testovi

Hrvatica koja se s obitelji odselila u Švicarsku i čija djeca pohađaju školu u novom gradu, poslala nam je i nekoliko fotografija školskih testova koje rješavaju švicarski učenici.

"Nakon što su dobili treće dijete, bračni par ne želi više djece. Ipak, ne žele da zbog te odluke njihovi seksualni odnosi postanu komplicirani i da stalno moraju voditi računa o zaštiti", prvo je pitanje u testu. U njemu se traži objašnjenje koji su najbolji načini kontracepcije koje bi bračni par mogao koristiti.

"Dvoje 19-godišnjaka upoznalo se na partiju i žele se zabaviti za jednu noć, uz seks bez obaveza. Koji je najbolji način da se zaštite od spolnih bolesti i neželjene trudnoće?" jedno je od mnogih pitanja u testu.

Pročitajte više