Hrvatima u Wuhanu ponuđena evakuacija zbog ubojitog virusa

Screenshot: RTL

S OBZIROM na to da su mnoge zemlje najavile da će pod hitno organizirati evakuaciju svojih državljana iz područja Kine pogođenih epidemijom smrtonosnog koronavirusa, poslali smo upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te pokušali saznati na koji način namjerava pomoći Hrvatima koji su ostali zaglavljeni u Wuhanu.

Podsjetimo, smrtonosni virus prvi je put otkriven prije dva mjeseca u gradu Wuhanu, u provinciji Hubei, i od tada je od njega umrla 81 osoba, a zaraženo ih je oko 3000. Virus se proširio na druge kineske gradove, među kojima su Peking i Šangaj te na druge države među kojima i SAD, Tajland, Južnu Koreju, Japan, Australiju, Francusku i Kanadu. Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati.

"Ponudili smo im evakuaciju"

Francuska je najavila da će svoje građane izbaviti iz Wuhana "sredinom idućeg tjedna". Njemačka je priopćila kako razmatra evakuaciju svojih državljana iz kineske regije zahvaćene koronavirusom, a španjolska vlada već surađuje s Kinom i Europskom unijom kako bi povratila svoje građane.

Upitali smo stoga Ministarstvo održava li redovit kontakt s hrvatskim državljanima u Wuhanu i radi li na tome da ih izbavi iz područja pogođenog smrtonosnim virusom.

"Veleposlanstvo RH u Pekingu je u stalnom kontaktu s lokalnim kineskim vlastima i europskim partnerima, kao i četiri hrvatska državljana koji se nalaze u gradu Wuhanu. Hrvatskim državljanima koji žele napustiti Wuhan ponuđena je evakuacija u organizaciji EU partnera i o tome se nastavlja kontakt.

Veleposlanstvo RH u Pekingu pravovremeno informira hrvatske državljane u Wuhanu o svim mjerama, kao i opcijama vezano uz napuštanje grada te im stoji na raspolaganju kako bi njihov povratak kući prošao u najboljem redu. Veleposlanstvo je u kontaktu i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu", odgovorili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Zagrepčanke u Wuhanu: Ovdje smo zapele

Dvije djevojke iz Zagreba nalaze se u Wuhanu, a za RTL su jučer komentirale što se događa. Kažu da ne mogu nikamo, ali da ne paničare. Imaju, kažu, svega dovoljno, a savjetuje im se da ne izlaze van.

"Pozdrav svima iz Wuhana, epicentra koronavirusa. Ovo je Tajana, ja sam Margita, mi smo djevojke iz Zagreba. Ovdje smo zapeli i ne možemo iz grada ni iz provincije, ali činimo sve da bude opušteno. Uglavnom ne izlazimo van, ceste su prazne. Ide se van kad je nužno, do dućana. Imamo puno svega, nemamo razloga ići van, čuvamo se i ne brinemo se. Čekamo da nam jave kad ćemo moći van iz grada", govorila je Margita iz Zagreba, a uz nju je stajala Tajana.

Neke zemlje uvode stroga ograničenja

Mada je danas krizni stožer Ministarstva zdravstva naglasio kako nema mjesta za paniku, treba napomenuti kako su mnoge zemlje ipak poduzele drastičnije mjere od Hrvatske u ograničavanju putovanja u Kinu ili iz nje.

Tako su Njemačka i Izrael savjetovali svojim državljanima da ne putuju na područje cijele Kine osim u slučaju nužnosti. Mongolija je zatvorila granicu s Kinom za aute, a malezijska vlada je zbog straha od koronavirusa nametnula privremenu zabranu dolaska kineskim posjetiteljima iz provincije Hubei.

Pročitajte više