Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine

Foto: FaH

HRVATSKA će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, koji je s premijerom Andrejem Plenkovićem doputovao u Kijev u povodu godišnjice ukrajinskog oslobađanja Buče. Medved je rekao da će Hrvatska pomoći Ukrajini prihvatom ranjenika i da je ukrajinskom vodstvu danas detaljno predstavljena ta inicijativa. 

Dva veteranska centra već su u funkciji

"Danas smo detaljno prošli kroz sadržaj programa i očekujemo vrlo brzo da će Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenih koje će prihvatiti hrvatski bolnički sustav u skladu s njihovom dijagnozom, a po okončanju liječenja uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranskim centrima", rekao je Medved.

Dva veteranska centra već su u funkciji, a uskoro će biti još dva, dodao je ministar branitelja. Premijer Andrej Plenković i Medved su u potpunoj tajnosti vlakom danas doputovali u ukrajinsku prijestolnicu.

Plenković će sudjelovati na sastanku na vrhu ''Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini'', a prije početka summita sastao se s ukrajinskim vodstvom. Zločini u Buči "pokazali su pravo lice ruske agresije - zastrašivanje ukrajinskog naroda i činjenje zločina", rekao je Plenković.

"Nastavit će se naša potpora Ukrajini, bilo da je politička, financijska, humanitarna ili vojna"

"Ukrajinsko vodstvo, ukrajinski narod, ukrajinski vojnici i policajci pokazali su svijetu što znači boriti se za slobodu, što znači biti domoljub", dodao je. Plenković je rekao da je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Ukrajinom "kakva nije viđena desetljećima" i da će solidarnost i jedinstvo u potpori toj zemlji ostati "snažni". 

"Nastavit će se naša potpora Ukrajini, bilo da je politička, financijska, humanitarna ili vojna", naglasio je hrvatski premijer.

"Svi kolege svjesni su što znači doći i osobno ovamo, ipak je put sada puno dulji i kompliciraniji, ali ako se netko odluči na taj put - to znači da ima veliko srce za Ukrajinu", rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić o Plenkovićevom posjetu Ukrajini, drugom od početka ruske invazije. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više