Hrvatska druga najgora u eurozoni po poskupljenjima

lustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inflacija u Europskoj uniji zamjetno je usporila na početku godine, izvijestio je danas  Eurostat, potvrdivši procjenu o blagom usporavanju rasta  potrošačkih cijena u eurozoni. Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, smanjena je u siječnju na 3,1 posto, s 3,4 posto u prethodnom mjesecu, i time se izjednačila s razinom iz studenog.

Na mjesečnoj razini cijene su kliznule za 0,2 posto, nakon što su u prosincu bile uvećane 0,1 posto, pokazuju tablice europskog statističkog ureda. U eurozoni je u siječnju godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila 2,8 posto, u skladu s procjenom Eurostata objavljenom početkom veljače. U prosincu iznosila je 2,9 posto.

Najviše je na početku godine u zoni primjene eura pojeftinila energija, za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, blaže nego u prosincu. Svježa hrana poskupjela je pak za 6,9 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, gotovo isto kao i u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju u 20-članom gospodarstvu pale za 0,4 posto, nakon što su u prosincu bile porasle za 0,2 posto. U siječnju 2023. godine godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 8,6 posto, a na razini EU-a dosezala je 10 posto.

Eurozona: Estonija najgora, slijedi je Hrvatska

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u EU početkom 2024., od 7,3 posto, imala je Rumunjska, koja nije u eurozoni. Nakon Rumunjske, među zemljama koje nisu u sastavu eurozone, najizrazitije su porasle cijene Poljskoj i Bugarskoj, od 4,5 odnosno četiri posto.

Među zemljama koje koriste zajedničku valutu euro najviše su pak porasle cijene u Estoniji, za pet posto u odnosu na siječanj lani.

U stopu ju prati Hrvatska sa cijenama prema HICP-u višim za 4,8 posto nego u siječnju 2023., kad je godišnja stopa inflacije dosezala 12,5 posto. U prosincu lani cijene su bile više za 5,4 posto u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine.

Cijene najmanje rasle u Danskoj

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u Hrvatskoj u siječnju 2024. bile 0,3 posto niže nego u prosincu, kada su bilježile isti postotni pad. Daleko su pak najblaže ponovno porasle potrošačke cijene u Danskoj, koja nije članica eurozone, i to za 0,9 posto u odnosu na siječanj prošle godine, pokazuje izvješće Eurostata.

Isti postotni rast, najblaži među članicama eurozone, bilježila je Italija, a slijede Latvija, Litva i Finska, gdje su potrošačke cijene početkom godine bile više za 1,1 posto nego godinu dana ranije, izvijestio je statistički ured.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.