Hrvatska i dalje iznad prosjeka Europske unije po rastu cijena stanova

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKA je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu na prethodno tromjesečje, prema izvješću Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji, mjerene odgovarajućim indeksom, u trećem su tromjesečju porasle 5.2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u četvrtak.

Isti postotni rast zabilježen je i u drugom tromjesečju.

U eurozoni su cijene stambenih nekretnina istodobno porasle za 4.9 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku, pokazuju najnoviji podaci.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su ponovo u trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 13.6 posto, i u Poljskoj, za 10.9 posto. Slijedi Austrija s rastom cijena od 8.9 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem kvartalu 2020. porasle za 6.9 posto u odnosu na isto razdoblje u godini ranije. U drugom su tromjesečju porasle 8.3 posto, a u prva tri prošlogodišnja mjeseca 9.1 posto.

Pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini bilježili su u trećem tromjesečju 2020. samo Cipar i Irska, za 1.4, odnosno 0.8 posto.

Eurostat nije raspolagao samo podacima za Grčku.

Hrvatska u društvu Cipra, Italije i Rumunjske

U odnosu na prethodna tri mjeseca, cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 1.4 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku.

U eurozoni su bile 1.3 posto više nego u prethodna tri mjeseca, kada su porasle 1.6 posto, čime je Eurostat također blago revidirao prvu procjenu.

Među zemljama EU, prema raspoloživim podacima Eurostata, najviše su od srpnja do rujna 2020. porasle cijene stambenih nekretnina u Mađarskoj, za 5.2 posto, prema provizornoj, uvelike nepouzdanoj procjeni, kako napominju u statističkom uredu.

Slijede Danska i Latvija, s cijenama višim za 4.2, odnosno 3.7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju 2020. pale prema prethodna tri mjeseca prvi put u nešto više od dvije godine, i to za 0.6 posto. U drugom su tromjesečju bile porasle za 1.8 posto, a u prvom za 2.7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U skupini zemalja s padom cijena nekretnina još su Cipar, s padom cijena za 4.8 posto, te Rumunjska i Italija, gdje su one smanjene za 2.6, odnosno 2.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, navodi se u priopćenju statističkog ureda.

Pročitajte više