Hrvatska i dalje uvjerljivo najvažniji trgovinski partner BiH

HRVATSKA je i dalje uvjerljivo na vrhu popisa zemalja čiji se proizvodi uvoze u Bosnu i Hercegovinu, pokazala je analiza koju je u petak objavila Vanjsko-trgovinska komora BiH.

Prema podacima što ih je novinarima u Sarajevu predstavio predsjednik Komore Petar Milanović, iz Hrvatske je u BiH tijekom prvih sedam mjeseci ove godine uvezeno robe u vrijednosti od milijardu i 139 milijuna konvertibilnih maraka (oko 600 milijuna eura) što je 22,49 posto ukupnog uvoza te zemlje u ovom razdoblju.

Udjel Hrvatske u ukupnom uvozu u BiH nešto je manji nego prošle godine kada je bio 23,8 posto, no zato je apsolutna vrijednost izvoza u tu zemlju veća za oko 30 milijuna eura.

Ukupni uvoz u BiH od siječnja do kraja srpnja dosegnuo je iznos od oko dvije i pol milijarde eura što je za oko 200 milijuna eura više nego prošle godine.

Slovenija je druga na popisu zemalja najvećih izvoznika u BiH, no ona gotovo dvostruko zaostaje za Hrvatskom.

Slovenska su poduzeća za prvih sedam mjeseci ove godine u BiH izvezla proizvoda u vrijednosti od oko 633 milijuna konvertibilnih maraka, što je 12,5 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza.

Za Slovenijom neznatno zaostaju Njemačka te Srbija i Crna Gora kao i Italija.

Hrvatska je također na vrhu popisa zemalja u koje se najviše izvozi iz BiH.

Analize Vanjskotrgovinske komore BiH pokazale su kako je za sedam mjeseci ove godine u Hrvatsku izvezeno robe u vrijednosti od 343 milijuna KM, što je 21,16 posto ukupnog izvoza.

Od siječnja do srpnja 2003. godine izvoz u Hrvatsku je donio BiH 211 milijuna KM.

Na popisu zemalja u koje BiH najviše izvozi slijede Italija, SCG i Njemačka, dok je Slovenija tek na petom mjestu.

Pokrivenost uvoza iz Hrvatske u BiH izvozom u ovom je razdoblju dosegnula oko 25 posto.

Vanjskotrgovinski deficit, po riječima Petra Milanovića, i dalje je izvor velike zabrinutosti vlastima i gospodarstvenicima BiH, iako su omjeri ove godine promijenjeni na bolje.

Tako je pokrivenost izvoza uvozom u BiH za prvih sedam mjeseci iznosila 32,1 posto, četiri posto više nego prošle godine.

Pročitajte više