Hrvatska pšenica dobro je rodila, ali je nekvalitetna

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

OVOGODIŠNJA žetva pšenice je završila. Prinosi su veliki, ali je kvaliteta loša pa će Hrvatska ipak morati uvesti određene količine žita, takozvanog poboljšavača - durum pšenice kako bi pekarska industrija mogla proizvoditi kvalitetan kruh i peciva, piše Slobodna Dalmacija.

Proizvedeno je minimalno 950.000 tona pšenice

Proizvedeno je minimalno 950.000 tona, no samo deset posto od toga je prva i premium klasa pšenice, dvadeset posto je druga, dok na treću otpada 40 posto proizvodnje. Sve ostalo je četvrta klasa, odnosno pšenica koja se koristi za stočnu hranu. 
Stoga će pekari morati uvesti gotovo 100.000 tona pšenice, i to po znatno većim cijenama od onih koje se plaćaju za domaću.

Proizvođači nisu zadovoljni otkupnom cijenom

No iako je pšenica dobro rodila, proizvođači nisu ni približno zadovoljni otkupnom cijenom. Ističu da je cijena ispod jedne kune za kilogram pa ne mogu pokriti uložene troškove proizvodnje, a o zaradi nema ni govora.

"Cilj otkupljivača je obezvrijediti seljaka proizvođača, otkupiti pšenicu u bescjenje te je kasnije izvoziti jer naša pšenica nije nekvalitetna. U Hrvatskoj su svi silosi od Slavonije do Like nekada bili puni, sada je sve prazno, radnika nema, mlinovi godinama ništa ne melju", rekao je Antun Laslo, proizvođač pšenice i predsjednik udruge "Život", koji u ovome vidi utjecaj uvoznih lobija jer se pšenica izvozi da bi se u Hrvatsku uvozio polupečeni kruh, pecivo i brašno, dok domaći mlinovi i silosi zjape prazni.

Pročitajte više