Hrvatska i Švedska potpisale sporazum o bilateralnoj razvojnoj suradnji

HRVATSKA ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i švedska ministrica za međunarodnu razvojnu suradnju Carin Jaemtin u ponedjeljak su potpisale sporazum o bilateralnoj razvojnoj suradnji.

Riječ je o sporazumu koji, kako je poslije u izjavi za novinare rekla hrvatska ministrica, postavlja temeljne administrativne i tehničke postavke, a sama suradnja odvijat će se temeljem uvida u međusobne interese.

Hrvatska je na sastanku predstavila i nacrt srednjoročnog programa za usmjeravanje donatorske pomoći koji bi vlada trebala prihvatiti na sjednici idućeg tjedna, rekla je Grabar-Kitarović.

"Taj je plan nastao kao posljedica želje za izbjegavanjem preklapanja donatorske pomoći, kako bi tu pomoć usmjerili na razvojne prioritete koji su nam bitni i u procesu europskih integracija i u procesu razvojne politike zemlje", rekla je ministrica Grabar-Kitarović.

Hrvatska i Švedska već su zajednički na razini ministarstava europskih integracija izradile projekt za koordiniranje i implementiranje donatorske pomoći, dodala je, napomenuvši kako su u pripemi još dva projekta.

"Jedan je napravljen u suradnji s ministarstvom zaštite okoliša i u njemu ćemo napraviti analizu učinaka zakonodavstva, odnosno novog zakona o zaštiti okoliša koji se priprema, a drugi je projekt potpore uredu za e-Hrvatsku, odnosno planu informatizacije Hrvatske" u idućih nekoliko godina, rekla je Kolinda Grabar-Kitarovć.

Švedska ministrica podsjetila je kako je njezina zemlja Hrvatsku podupirala godinama, od 1992., u raznim fazama.

"Sad ulazimo u novu fazu u kojoj ćemo potporu davati jačanju institucionalne sposobnosti i razvitku unutar različitih struktura hrvatskog društva", kazala je Jaemtin.

"Švedska pomoć sad će se više usmjeriti na jačanje i razvitak raznih institucija u različitim sektorima hrvatskog društva, a među prioritetima bit će sektori povezani s demokracijom i dobrim upravljanjem, korištenjem održivih resursa, zaštitom okoliša ili gospodarskog rasta", rekla je švedska ministrica pri Ministarstvu vanjskih poslova.

"Sve to činimo zato što želimo dati najveću moguću potporu Hrvatskoj u naporima da u ne tako dalekoj budućnosti postane članicom EU", rekla je švedska ministrica.

"To je težak zadatak koji zahtijeva mnogo rada i promjena u društvu, a mi želimo pridonijeti koliko možemo u nastojanju da Hrvatska postane važnom novom članicom unije i važnom zemljom u ovoj regiji", rekla je Carin Jaemtin.


Pročitajte više