Inflacija ubrzava. Hrvatska ima najveći rast cijena u cijeloj eurozoni

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4.1 posto na godišnjoj razini, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u veljači 2024. stopa inflacije iznosila 4.1 posto u odnosu na veljaču 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest siječanj ove godine, porasla za 0.2 posto. Tako je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u siječnju 2024. inflacija na godišnjoj razini također iznosila 4.1 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 5.5 posto, za usluge 6.4 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2.5 posto, a energiju 0.4 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

DZS će konačne podatke objaviti 15. ožujka

Na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2024., u komponenti energije cijene su porasle za 1.5 posto, a usluga za 0.5 posto Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene hrane, pića i duhana su pale za 0.4 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 0.2 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u veljači prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 15. ožujka.

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u veljači mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4.8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2024., porasla za 0.3 posto.

I prema tim podacima, inflacija se u veljači na godišnjoj razini zadržala na siječanjskoj razini, kada je također iznosila 4.8 posto. U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u veljači je iznosila 2.6 posto, a najvišu stopu inflacije je zabilježila upravo Hrvatska.

Pročitajte više